Експерт наголосив, що перед новою українською владою постала дуже серйозна проблема на американському напрямі / фото УНІАН

Здобутком нинішньої влади є збереження зовнішньополітичного курсу України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив співдиректор програм зовнішньої політики міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков під час презентації видання «Рік діяльності президента Володимира Зеленського: здобутки і прорахунки», яке сьогодні було презентовано в Києві.

Він зазначив, що «серед здобутків - зовнішньополітичний курс країни не зазнав кардинальної корекції, тобто він залишається послідовним і прогнозованим на основних стратегічних напрямах».

Відео дня

Читайте такожУсі країни, які брали участь у виборах непостійних членів РБ ООН, є партнерами України – Зеленський

За словами Пашкова, нинішній владі вдалося зайти певною мірою підтримку і солідарність провідних країн світу та міжнародних організацій.

Він вважає, що на європейському та євроатлантичному напрямах дії влади слід оцінювати як рух у правильному напрямі, але вони недостатні.

Експерт наголосив, що перед новою українською владою постала дуже серйозна проблема на американському напрямі. Він припускає, що з наближенням виборів у США проблеми будуть посилюватися.

«В цій складній ситуації українській стороні зараз вдається дистанціюватися від втягування у внутрішньополітичну боротьбу в США», - сказав він і додав, що зараз вдається уникати перетворення України на джерело компромату попри провокаційні «вкиди» ззовні і в середині країни.

В дослідженні з цього приводу сказано, що Київ у 2019 році опинився в епіцентрі резонансної внутрішньоамериканської кризи, пов’язаної з ініціюванням імпічменту чинному президенту США

«Наслідки цієї ситуації не зникли з порядку денного і виглядають небезпечними. По-перше, для Дональда Трампа український напрямок став «токсичним» і по мірі розгортання виборчої кампанії в США використовуватимуться апробовані тези про величезну корупцію в Україні. Паралельно посилюватиметься тиск команди Трампа на Київ з метою отримання компромату на головного конкурента Джо Байдена. За цих обставин контакти на вищому рівні виглядають для України дуже проблемними через небезпеку бути втягнутою у внутрішньополітичну боротьбу в США», - зазначається в експертному висновку.

«По-друге, неприйнятним є дистанціювання президента США від конфлікту на Донбасі та небажання відновлювати «переговорний трек» Вашингтон-Москва, яким курував Курт Волкер. По-третє, окремі політичні сили і в Україні, і ззовні намагатимуться використати проблеми у відносинах Україна-США у власних інтересах, позбавити Україну підтримки з боку офіційного Вашингтона», - переконані експерти.

Вони констатують, що українській владі вдається уникати втягування у внутрішню боротьбу в США і зберігати підтримку двох партій і в цілому Конгресу.

«Проте складно прогнозувати, принаймні у ближчій перспективі, стабільну і висхідну динаміку партнерства Україна-США. Потенційною загрозою може стати факт оприлюднення в Україні у травні 2020 року аудіоматеріалів, спрямованих на компрометацію Джо Байдена», - наголошують в Центрі Разумкова.

Говорячи про відносини України з Польщею та Угорщиною, Пашков звернув увагу на те, що Україна зробила кроки назустріч і Варшаві, і Будапешту, що покращило відносини з цими країнами.

«Київ зробив ряд кроків для врегулювання тривалого конфлікту з Угорщиною (в частині закону «Про освіту» - УНІАН), який супроводжувався політико-дипломатичними демаршами і недружніми акціями угорської сторони. Позитивом можна вважати компроміс стосовно проведення засідання Комісії Україна-НАТО. Проте, це лише деякі ознаки можливого в перспективі врегулювання конфлікту з Угорщиною», - підкреслив Пашков.

«Інтенсивними були політико-дипломатичні контакти з Польщею. Українська сторона надала відповідні дозволи на проведення пошукових робіт, але ця ініціатива поки є односторонньою – Україна очікує на відповідні кроки з боку польської сторони…Отже, з одного боку є підстави говорити про покращення атмосфери українсько-польського співробітництва, а з іншого – чутливі історичні питання, що обтяжують двосторонні відносини, залишаються на порядку денному», - зазначив експерт.

За його словами, Україна, намагаючись вирішити проблемні питання з країнами-сусідами, активізувала двосторонній діалог, зробила ініціативні кроки назустріч. Це, своєю чергою, покращило атмосферу взаємовідносин.

«Однак, ці дії мають «відкладений результат» і проблеми, що обтяжують взаємовідносини, остаточно не врегульовані», - вважають в Центрі Разумкова.

Вони також констатують, що дії нової влади з виконання передвиборчих обіцянок і зобов’язань протягом першого року президентства Зеленського не досягли бажаних результатів.

«Якщо стосовно відносин з ЄС і НАТО можна говорити про певні здобутки та позитивні кроки, то політика компромісів на російському напрямі є вразливою, програшною і загрожує не лише зведенням нанівець позитиву в інших зовнішньополітичних сферах, але й небезпечними наслідками для країни в цілому. Нині передчасно говорити про розв’язання складних проблем і досягнення нової якості відносин з країнами-сусідами», - підсумовують експерти.