11 липня у столиці Литви Вільнюсі розпочався дводенний саміт НАТО-2023. Серед ключових питань порядку денного - перспектива вступу України до Альянсу, гарантії безпеки та подальша військова підтримка у боротьбі з російською агресією. Крім того, у фокусі уваги виклики, які стоять перед НАТО на тлі нинішніх загроз міжнародній безпеці, в тому числі через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Для нас саміт стартував без сюрпризів - ми почули все те, що нам говорили кілька місяців.

По-перше, членства України в НАТО поки не передбачається. У НАТО немає єдності з цього питання, а серед противників такої ідеї на даний момент США, Німеччина і Франція.

Відео дня

По-друге, створюється Рада Україна-НАТО. Це дозволить Україні на рівних контактувати з Альянсом на високому рівні і брати участь у формуванні вже двостороннього порядку (а не в односторонньому форматі в рамках Комісії).

По-третє, низка держав вийшли з додатковими "пряниками" у вигляді нових військових поставок, включаючи далекобійні ракети SCALP від Франції (аналог британських Storm Shadow), Петріоти і танки від Німеччини.

По-четверте, ПДЧ формально прибрали з процесу. Хоча по факту це нічого змінює. Україна все одно повинна виконати той пакет вимог, який зашитий в ПДЧ, щоб відповідати критеріям членства. Іншими словами, "домашнє завдання" залишається на порядку денному, і було наївно вважати, що Захід просто забуде про нього.

По-п'яте, низка країн будуть готові надати нам "гарантії безпеки", які, швидше за все, будуть припускати довгострокові військові поставки, економічну і фінансову допомогу, а також навчання Збройних сил України.

Саміт можна назвати успішним і результативним для нас

В цілому, саміт можна назвати успішним і результативним для нас, і це при тому, що він ще не завершився, і можливо будуть ще новини.

Наша спроба стати в позицію скривджених максималістів мені здається вже перегином. Очевидно, що ніякого офіційного запрошення в Альянс ми зараз не отримаємо, а шантажувати партнерів помилково, так як ми граємо проти тих, від кого критично залежимо в цій війні, а значить не управляємо процесом. Та й міжнародна кон'юнктура поки що не створює умови для безперешкодного вступу України до Альянсу.

Ілля Куса, аналітик-міжнародник, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"