Причетні до захоплення ЗАЕС: під санкціями РНБО опинились 200 російських компаній  / фото ua.depositphotos.com

За ініціативи Служби безпеки запроваджено санкції проти 200 російських компаній, які намагаються "забрати" в України Запорізьку АЕС.

"Президент України Володимир Зеленський підтримав ініціативу СБУ та ввів у дію рішення РНБО України про запровадження економічних санкцій щодо російської корпорації "Росатом" та 199 компаній, що входять в структуру цієї корпорації. Обмежувальні заходи діятимуть протягом наступних 50 років і стосуватимуться усіх фінансово-економічних операції даних установ", - сповістили в прес-центрі Служби безпеки України.

Як свідчать матеріали української спецслужби, компанії російської державної корпорації "Росатом" залучені до "відчуження" Запорізької атомної електростанції на користь країни-агресора.

Відео дня

Зокрема, в СБУ є докази, які свідчать, що співробітники ДК "Росатом" та супутніх компаній корпорації:

  • взяли на себе контроль над технологічними та управлінськими процесами на ЗАЕС;
  • сприяють підключенню атомної електростанції до російської енергетичної системи;
  • намагаються легалізувати роботу ЗАЕС на Росію за рахунок створення фейкових російських компаній (АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС" та ФГУП "Запорожская АЭС"), що включені в структуру ДК "Росатом".

Санкції проти атомників з РФ

Російські окупаційні угруповання здійснили силове захоплення Запорізької АЕС у березні 2022 року. 5 жовтня, на сайті Кремля був опублікований "указ" президента РФ Володимира Путін про "привласнення" Запорізькій АЕС.

5 лютого було оприлюднено указ президента України Володимира Зеленського щодо введення в дію рішення РНБО про запровадження санкції. Сповіщалося, що під санкції потрапляють, зокрема, державна корпорація з атомної енергії "Росатом", Акціонерне товариство "Атомний енергопромисловий комплекс", Акціонерне товариство "Русатом автоматизовані системи управління".

У 2022 році президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до генерального директора ДК "Росатом" Олексія Лихачова.

Вас також можуть зацікавити новини: