Переважна більшість українців ніколи не бачили цей документ / фото УНІАН, Палінчак Михайло

Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика, а оригінал документу привезуть на День Незалежності.

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент Володимир Зеленський повідомив під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 25-річчя ухвалення Конституції України.

Читайте такожРада з ініціативи Зеленського завтра збереться на позачергове засідання: що розглянуть«Чверть століття тому, саме в цей день, саме в цій залі, народився дуже важливий символ нашої історії, нашої незалежності та нашої держави!», - зазначив він.

Відео дня

Президент привітав усіх громадян з Днем Конституції України та 25-ою річницею з дня її ухвалення.

«Знаєте, у таку знакову, унікальну дату мені дуже хотілося б не лише щось сказати, а й щось важливе зробити. Зробити дещо більше, ніж типові ювілейні марки та монети з написом «Українській Конституції – 25!».

Перед тим, як приїхати сюди, я традиційно, як і щороку, покладав квіти до пам’ятника Пилипу Орлику – гетьману Війська Запорозького і автору знаменитої Конституції 1710 року, яку називають першою писемною Конституцією Європи. Переважна більшість із нас про неї знає, чула, читала або вивчала», - зауважив він.

Водночас, за словами глави держави, переважна більшість українців ніколи не бачили цей документ.

«Більш того, за 311 років Конституція Пилипа Орлика жодного разу не була вдома, на Батьківщині. Це неправильно. Це несправедливо. І це потрібно виправити», - наголосив президент.

У зв’язку з цим Зеленський поділився хорошими новинами.

«Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже зранку виставлена у фойє Верховної Ради. Друга буде знаходитись в Офісі президента. Третя – у Конституційному суді України. Після його оновлення та перезавантаження», - повідомив він.

Також президент додав, що до 30-річчя Незалежності України, вперше за 311 років, до України привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика.

«Його, разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, всі охочі зможуть побачити у Софійському соборі», - повідомив Зеленський.

За його словами, «полотно нашої історії має тисячу років і стільки ж бракуючих частин пазла. Ми повертаємо українцям ці частини. Ми повертаємо Україні Україну».

Як повідомляв УНІАН, 21 травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що в Україну для тимчасового експонування в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності привезуть зі Швеції оригінал Конституції Пилипа Орлика (1710).

Довідка УНІАН. Конституція Пилипа Орлика 1710 року є першою конституцією України.

Документ уклали 5 квітня 1710 року у місті Бендери між обраним гетьманом Пилипом Орликом та козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького.

У Конституції Пилипа Орлика, серед іншого, передбачено підпорядкування Київської митрополії Апостольському трону Константинопольському; визначено державні кордони; закріплюється необхідність захисту та підтримки Війська Запорізького.

Крім того, влада гетьмана обмежується та контролюються, а конфлікти між гетьманом та іншою стороною вирішується у судовому порядку; розділяються особисті слуги гетьмана та державні службовці, що йому підлеглі.

Також, згідно з документом, обов’язком гетьмана є захист людей від утисків і зловживань.

Столицею України визначено Київ. Містам підтверджено самоврядні права.