У Зеленського розповіли, як переконали скептиків щодо надання Україні статусу кандидата \ фото REUTERS

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква розповів, що змусило країни-скептики, такі як Данія та Швеція, змінити думку і підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

Про це Жовква розповів у інтерв’ю "НВ".

За його словами, цьому сприяла "робота президента України Володимира Зеленського і усіх тих представників, яких президент визначив відповідальними за ці та інші країни", а також візити представників уряду і Офісу президента до цих країн.

Відео дня

Жовква пояснив, що зауваження цих країн до України стосувалися, наприклад, реформ у сферах антикорупційної політики і судової системи. "Вони отримали достатньо матеріалів, які розкрили, де є Україна на нинішньому етапі. Побачили, що Україна може виконати ті рекомендації, які прописані у висновках Єврокомісії", - розповів Жовква.

Він додав, що важливим фактором стали виступи президента у парламентах країн і присутність українських громадян у цих державах.

"Я особисто бачив у Копенгагені, Мадриді, Лісабоні багато українських прапорів на кожному адміністративному будинку, на вікнах будівель, багато українців на вулицях. Представники цих країн бачили, що українці такі самі, як і вони. Вони працьовиті, мають відповідну освіту, досвід, знання, хочуть працювати, вивчають мову. Звісно, вони готові повернутися в Україну після закінчення війни, але на сьогодні вони вже інтегровані у європейські суспільства: в данське, шведське, іспанське, нідерландське - до кожного із 27 країн", - додав Жовква.

Нагадаємо, у Брюсселі сьогодні почнеться дводенний саміт лідерів ЄС на якому глави держав та урядів ЄС нададуть Україні статус кандидата на членство.

Як повідомляв УНІАН, 22 червня віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна вже готується до наступних кроків після надання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу та виконання необхідних рекомендацій.

Вас також можуть зацікавити новини: