В ЄК нагадали Україні умови надання макрофінансової допомоги / Ілюстрація REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявляє, що Україна повинна взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і посилювати верховенство права, щоби отримати макрофінансову допомогу в сумі 1,2 млрд євро.

Читайте такожВ Україні вдалося стабілізувати курс долара

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боррель сказав у Києві на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Відео дня

"Ми готові надати 1,2 мільярди макрофінансової допомоги для того, щоб допомогти вирішенню проблем, які пов'язані з економічним спадом, що був спричинений коронавірусною пандемією, але для цього Україні необхідно конструктивно взаємодіяти з Міжнародним вплютним фондом", - заявив Боррель.

Також він сказав, що для отримання Україною макрофінансової допомоги необхідно виконати всі вимоги, які стосуються посилення верховенства права.

Крім того, за його словами, ЄС надав Україні підтримку для боротьби з COVID-19 у розмірі майже 200 мільйонів євро. "І це є найбільша фінансова допомога, яка була надана нашим східним партнерам", - сказав Боррель.

Також він сказав, що COVID-19 погіршив гуманітарну ситуацію на сході Україні.

"Для того, щоб вирішити конкретно саме ці питання на сході, Європейський Союз разом з країнами-членами виділив 155 мільйонів євро допомоги. Ми є найбільшим надавачем гуманітарної допомоги, але ЄС надає цю допомогу не тому, що він є якимсь благодійним фондом чи неурядовою організацією. Ми є політичною інституцією, і ми це робимо тому, що це наш спільний інтерес – коли ми допомагаємо Україні, ми допомагаємо собі, оскільки ми маємо найтвердіший інтерес, щоби була процвітаюча, демократична і стабільна Україна", - сказав Боррель.

Фінансова допомога від ЄС: що відомо

  • Верховна Рада 25 серпня ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом про отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС в сумі до 1,2 млрд євро.
  • Україна, відповідно до умов Меморандуму, зобов'язалася провести конкурсний відбір на посади керівників Державної податкової і митної служб після закінчення карантину, ліквідувати Державну фіскальну службу і прийняти в першому читанні проект закону про створення нового агентства для розслідування серйозних економічних і фінансових злочинів.
  • 14 вересня президент Володимир Зеленський схвалив ратифікацію меморандуму між Україною і ЄС про отримання 1,2 млрд євро.