Ілюстрація УНІАН

Син колишнього екс-першого заступника голови податкової міліції часів Віктора Януковича Андрія Головача - Олександр Головач - має намір через суд повернути 130 млн грн, сплачені як відшкодування збитків державі в рамках угоди його батька зі слідством у справі про незаконну виплату ПДВ в 2016 році.

Про це стало відомо з позовної заяви Головача-молодшого, яку опублікувало видання «РБК-Україна». На думку журналістів, провести повернення коштів Головачу може допомогти оточення генпрокурора Ірини Венедиктової.

Видання нагадує, що про угоду Головача зі слідством 15 лютого 2017 року оголосив Юрій Луценко, що був тоді генпрокурором. Головача заарештували у вересні 2016 за підозрою в незаконному відшкодуванні податку на додану вартість на 3 млрд гривень. Затримали генерала ще раніше, в серпні 2016-го, а під час обшуку навіть знайшли бюст Януковича.

Відео дня

За словами Луценка, перед звільненням Головача з СІЗО в лютому 2016-го, той не тільки визнав себе винним у функціонуванні організованого злочинного угруповання на чолі з Януковичем та екс-міністром доходів і зборів Олександр Клименком, але і "розписав схеми і діючих осіб мафіозного угрупування". Генпрокурор тоді підкреслив, що свідчення Головача стануть доказовою базою в майбутньому суді по засудженню Клименко.

Однак виявилося, що син Головача, від імені якого відбувалося перерахування суми збитку, вважає такий платіж неправомірним. 22 червня 2020 року Печерський районний суд Києва проведе слухання по цивільній справі 757/66636/19-ц за позовом Головача Олександра Андрійовича до Державної казначейської служби, Офісу генерального прокурора та Державної податкової служби України. Крім 130 млн грн шкоди, Олександр також хоче повернути 11,7 млн грн «інфляційних».

Суть претензій Головача-молодшого зводиться до того, що він не був стороною будь-яких угод зі слідством, в тому числі й угоди від 22 грудня 2016. Також у нього не було довіреності від батька на здійснення яких-небудь дій від його імені, він не був визнаний винним за нанесення будь-якої шкоди державі, і, відповідно, ніяких підстав вносити 130 млн грн на рахунок казначейства у нього не було. У позовній заяві Головач-молодший так і пише: "130 млн грн були сплачені мною помилково".

Адвокатом, який подавав позов, є Володимир Качан, колишній суддя Вищого адміністративного суду України (до 2016 року). Ще в 2018 році в медіа публікувалися дані про те, що Качан, користуючись своїми суддівськими зв'язками, нібито впливав на розгляд справ щодо рейдерського захоплення Андрієм Головачем та його оточенням сільськогосподарських підприємств в Чернігівській області.

По-друге, через інших адвокатів Головачи можуть бути пов'язані з одним із ключових чиновників в оточенні Генпрокурора Ірини Венедиктової - в. о. начальника департаменту з нагляду за діяльністю ДБР Олександром Пановим.

За інформацією видання, одним з адвокатів Головача є Сергій Чорний, екс-прокурор Генпрокуратури (звільнився в листопаді 2019 року), який раніше працював у Харківській області разом з Пановим слідчими конкретного першого відділу слідчого управління. Чорний фігурує, наприклад, як адвокат по справі №591/3603/19 Євгена Сергушина, найманого менеджера Головача-молодшого.

Панов, за даними ЗМІ, в Офіс генпрокурора міг потрапити за протекцією свого тестя – екс-топ-менеджера в компаніях олігарха Сергія Курченка – відомого колись харківського міліціонера Олександра Семинога. Курченко та його структури, як відомо, також фігурують у ряді кримінальних проваджень про зловживання з боку оточення Віктора Януковича.