У Верховному суді поскаржилися на недофінансування / фото УНІАН

У Верховному суді звертаються до президента Володимира Зеленського, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля зі скаргою на недостатню грошову мотивацію суддів.

Як передає кореспондент УНІАН, на пленумі Верховного суду ухвалено рішення закликати владу внести зміни до проекту бюджету на 2021 щодо збільшення фінансування судової системи.

Як повідомила на пленумі голова Верховного суду Валентина Данішевська, з початку року з судів першої інстанції звільнилися 129 суддів, другої інстанції - 68, з Верховного суду - 4 судді. Вона зауважила, що це сталося через нестабільність та відсутність незалежності суддів, що спонукало їх подбати про своє матеріальне становище і звільнитися з судів.

Відео дня

Данішевська також зазначила, що цього року президент привів до присяги 200 суддів, і приблизно стільки ж пішли у відставку, тому кадровий дефіцит залишився таким, як був.

Крім того, вона звернула увагу на проблему фінансового забезпечення апарату судів - зарплати працівників суду, витрати на поточну діяльність судових установ. Данішевська зазначила, що в деяких судах немає грошей на поштову кореспонденцію, а окремі суди взагалі змушені припиняти судочинство через відсутність коштів.

Читайте такожЖурналістів не пускають на відкриті судові засідання: у Верховному суді пообіцяли розібратися

Також Данішевська додала, що заробітна плата працівників апарату судів є вкрай низькою, інколи вона становить лише 5 тис. грн, що спонукає працівників суду звільнятися і йти в комерційний сектор.

Виходячи з цього, на пленумі було прийнято рішення звернутися до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради для того, щоб збільшити фінансування судової системи в наступному році, оскільки в поточному році фінансування судової гілки влади знизилась в порівнянні з 2019 роком на 70 відсотків.

Після завершення пленуму голова Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду Михайло Смокович в інтерв’ю журналістам сказав, що недофінансування судової гілки влади пов’язане ще й з тим, що законодавець суттєво знизив розмір судового збору для державних органів влади та самоврядування при зверненні ними до суду.

За його словами, розмір судового збору був знижений в десятки разів, що призвело до дефіциту бюджету судів, які раніше фінансували зі спецфонду, в який надходили кошти судових зборів.

Разом з тим він підкреслив, що відповідної компенсації з державного бюджету законодавець не передбачив, а розмір судових зборів для фізичних осіб, які судяться з чиновниками, залишився на тому самому рівні.

"І виходить так, що якщо громадянин судиться з головою сільської ради, то він як платник податків оплачує і судовий збір, і навіть послуги адвоката для сільської ради, оскільки тепер законодавство передбачає захисника для державної установи, щодо якої є звернення до адміністративного суду", - сказав Смокович.

Вас також можуть зацікавити новини