Зеленський провів телефонну розмову з Ердоганом / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський в телефонній розмові з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом обговорив ситуацію на Донбасі та обмін полоненими з Росією.

Читайте такожПротести не завадять: Зеленський не бачить сенсу змінювати Мінськ на інше місто для переговорів ТКГПро це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Під час розмови Зеленський зазначив, що сьогодні вже 27 днів, відколи триває режим тиші на Донбасі:

Відео дня

«За цей час у нас не було жодних бойових втрат, жоден військовий не був поранений через бойові дії».

Окремо президент України порушив питання необхідності продовження роботи в напрямку звільнення утримуваних Росією осіб:

«У нас є новий список, куди входить понад 20 кримських татар, яких незаконно утримує Росія. Серед них – батько трирічного хлопчика, загиблого в Криму, Руслан Сулейманов».

Крым того, глави держав також обговорили актуальні питання розвитку практичної співпраці у сфері безпеки та оборони:

«Важливою є участь Туреччини у командно-штабних навчаннях «Об’єднані зусилля-2020», запланованих в Україні на останню декаду вересня».

Президент Турецької Республіки запросив Зеленського відвідати Туреччину. Сторони також обговорили підготовку до чергового засідання  Стратегічної ради високого рівня.

Обмін полоненими на Донбасі: що відомо

  • 6 серпня стало відомо, що майбутній обмін може відбутися за формулою 100 на 100 - про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.
  • 22 квітня Зеленський висловив готовність у рамках обміну за одного українського військового віддавати хоч 100 "беркутівців".
  • 23 квітня спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в Україні і ТКГ посол Хайді Грау заявила, що наступний обмін на Донбасі планується здійснити у форматі "всіх встановлених на всіх встановлених".

Перемир'я на Донбасі

  • З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню.
  • З початку проголошеного режиму тиші серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат та поранень немає.
  • Російські окупанти регулярно здійснюють поодинокі неприцільні постріли, які мають провокаційну мету.