ЄК рекомендує Європейській Раді почати переговори про вступ України до ЄС / фото REUTERS

Єврокомісія пропонує провести процедуру вступу України до Євросоюзу за унікальною процедурою.

Про це йдеться у статті "Європейської правди" щодо вступу України в ЄС. Видання зауважило, що ця процедура передбачає підготовку технічних питань переговорів паралельно з політичними. Видання нагадало, що до цього в ЄС діяла покрокова процедура відкриття переговорів, згідно з якою спочатку міжурядова конференція держав-членів ЄС затверджувала технічний документ під назвою "переговорні рамки", без якого переговори не могли початись.

Це штучно гальмувало початок переговорів для деяких кандидатів. У випадку з Україною Єврокомісія запропонувала паралельний підхід у переговорах замість покрокового.

Відео дня

Це означає, що проміжні, технічні етапи, а саме підготовка "переговорних рамок" і скринінг законодавства почнуться вже у грудні, щойно з’явиться політичне рішення саміту ЄС, де має бути схвалена пропозиція Єврокомісії почати переговори з Україною.

Але для цього, як підкреслило видання, на саміті ЄС Києву треба отримати згоду на відкриття переговорів від всіх лідерів, в тому числі й угорського прем’єра Віктора Орбана.

"Брюссель хоч і не дає Києву 100% гарантії, але стверджує на закритих переговорах, що з Орбаном домовляться... Та й угорський лідер неодноразово доводив, що за гроші ЄС готовий поступитися своїми "принципами". Певно, зараз є розрахунок на подібний сценарій", – йдеться в матеріалі.

Вступ України до ЄС

Сьогодні у Брюсселі президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄК рекомендує Європейській Раді почати переговори про вступ України до ЄС. Вона зауважила, що Київ виконав понад 90% необхідних для цього реформ.

Президент Володимир Зеленський прокоментував сьогоднішню заяву голови Єврокомісії про рекомендації розпочати перемовини щодо вступу України до Євросоюзу, назвавши це "правильним" кроком історії. 

Вас також можуть зацікавити новини: