Тарас Батенко / фото прес-служби політика

Світ повинен зрозуміти: якщо не буде жорсткої реакції ззовні, Росія піде далі. І це стосується не тільки України.

Про це з трибуни Верховної Ради заявив співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко.

"Світ знаходиться в зовсім іншій безпековій ситуації, яка склалася після 1945 чи 1991 років. Україна майже знаходиться в гарячій фазі війни, а світ - у гарячій фазі холодної війни", - зауважив парламентарій.

Відео дня

Політик підкреслив, що очільник Російської Федерації кинув виклик усьому світові, усім народам колишнього Радянського Союзу, адже їхні кордони агресор також може переглянути.

"Ми зрозуміли з його слів, що Україна - на особливому рахунку. Але ми хочемо нагадати, що мати "городов руських" - це місто Київ, і жоден українець сьогодні не ставить питання перегляду будь-яких кордонів за межами своєї території", - акцентував Батенко.

Український парламент має говорити одним голосом та розділяти відповідальність, у тому числі і з Президентом України, вважає Батенко. Депутат підкреслив, що в спільній заяві українського парламенту констатується акт агресії з боку Росії. РФ є стороною конфлікту, підкреслюється терористичний характер так званих ЛНР і ДНР. Народні депутати підтримують негайне скликання Радбезу ООН, наполягають на поновленому складі ОБСЄ.

"Світ повинен зрозуміти: якщо не буде жорсткої реакції ззовні, вони підуть далі. І це стосується не тільки України", - наголосив Батенко.

У своїй промові депутат не виключив введення воєнного стану в Луганській та Донецькій областях і потенційного розірвання дипломатичних стосунків із країною-агресором, якщо таке рішення ухвалить Президент України. Парламент має підтримати це.