Андрій Єрмак / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Голова Офісу президента Андрій Єрмак за підтримки Президента Володимира Зеленського зайняв жорстку позицію у перемовинах з Росією по Донбасу.

Про це написав політичний експерт Петро Охотін.

За його словами, Росія застосовує кишенькові ЗМІ для поширення меседжів про неприйнятність українського плану врегулювання.

Відео дня

«Голова Офісу Президента зайняв жорстку та послідовну позицію у переговорах Кремлем. Позиція Єрмака - реалізовувати мирний план, погоджений з Францією та Німеччиною. Цей документ уже на столі. За його умовами, росіяни мають негайно припинити вогонь та допустити представників ОБСЄ та Червоного Хреста на окуповані території. Єрмак неодноразово запевняв і запевняє, що Україна не дозволить Кремлю диктувати їй свої умови та переводити переговори у неконструктивне русло. Усе має бути згідно з Мінським процесом та з дотриманням домовленостей у Нормандському форматі», - зазначив експерт.

На Банковій розуміють, що в даний момент з Росією можна спілкуватися лише з позиції сили. Саме тому Зеленський дав Єрмаку карт-бланш на цементування української позиції щодо безальтернативності україно-європейського мирного плану.

«З низки заяв і подій (у тому числі санкції проти Медведчука та обшуки в проросійських сил) бачимо, що Офіс Президента та західні партнери не мають ілюзій щодо того, що вина за кровопролиття та сім років війни на Донбасі лежить на Росії. Усі бачать, що Київ дотримується домовленостей, а ось Москва їх постійно зриває», - сказав Охотін.

Він пояснив, що Україна у відносинах  Росією має потужний козир - санкції,  яких Росія хоче позбутися.

«Схоже на те, що санкції не знімуть, доки у Кремлі не погодяться на український мирний план та не виведуть всі незаконні збройні формування з української землі», - констатував Охотін.