Давид Арахамія отримав листа від Європейського парламенту / Фото УНІАН

В Європейському парламенті заявляють про намір скасувати безвізовий режим для окремих українських олігархів і політиків.

Про це йдеться у спільному листі віце-голови делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віоли фон Крамон-Таубадель, доповідача у Європарламенті з питань України Міхаеля Галера та євродепутата Раси Юкнявічене до голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії.

Зокрема, євродепутати пояснюють Арахамії, що небезпека втрати Україною безвізового режиму та фінансової підтримки – це не чутки.

Відео дня

Читайте такожУкраїна не отримувала від ЄС офіційної інформації про перегляд безвізу - МЗС

"У боротьбі з корупцією ваш уряд ще в перші дні вселяв надію. Сам президент передбачив "Україну своєї мрії", де "вчителі отримують реальну зарплату, а корумповані чиновники - реальні тюремні строки". Через 17 місяців ми не можемо не побачити, що мрія дає тріщини, і багато з цих тріщин саме у вашій партії, пане Арахаміє", - наголошується в листі.

"Ми не можемо не бачити, що деякі члени "Слуги народу" поширюють кремлівську дезінформацію, координуючи добре організовані напади на незалежні установи, такі як НБУ, НАБУ та САП. Ті самі члени не цураються дружити з олігархами та "недоторканими" або публічно виступати за розрив зв’язків з ЄС", - йдеться у листі.

Також євродепутати зазначають, що не можна не побачити, що сприйняття корупції в Україні в 2020 році повернулося до позначки 2017 року.

"Розхвалені реформи згортаютьcя, а керівника САП планується обирати комісією, яка не має значного антикорупційного досвіду, репутації та високих моральних якостей і публічного авторитету", - підкреслюється у зверненні.

Крім того, євродепутати заявляють, що не можна не бачити, як генеральний прокурор "зупиняє обвинувачення в справах корумпованих суддів, справі міністра охорони здоров’я за нібито отриманий відкат в самий розпал пандемії, а також скандальній справі продажу державних посад за великі гроші, які всі припадають пилом на столі прокурора".

Читайте такожУкраїні нагадали умови безвізу: Євросоюз стурбований рішенням КСУ щодо НАБУ

"Все це загрожує, зокрема, макрофінансовій допомозі у розмірі 1,2 млрд євро не тому, що ми цього хочемо, а тому, що взаємні угоди, які ми з вами уклали, це передбачають", - підкреслюється у листі.

Його автори нагадують, що у звіті Єврокомісії щодо функціонування безвізу за 2020-й рік чітко зазначено, що українська сторона повинна "забезпечити незалежність, ефективність та сталість антикорупційних інституцій та уникати політизації роботи всіх правоохоронних органів". Зокрема, в Україні мають звернути увагу на постійні занепокоєння щодо незалежності та цілісності САП, в тому числі шляхом забезпечення надійної процедури відбору його наступного керівника.

Разом з тим, у Меморандумі про взаєморозуміння, укладеному між ЄС та Україною щодо надання допомоги у розмірі 1,2 млрд євро також акцентується на надзвичайно необхідній "незалежній та ефективній діяльності антикорупційних установ та прокуратури, в тому числі шляхом проведення відбору на основі компетенцій".

"Що стосується безвізового режиму, це ні в якому разі не намір з боку ЄС скасувати це велике досягнення для громадян України та громадян ЄС – але все ж ми залишаємо за собою право накладати конкретну відмову в таких свободах окремим олігархам, включаючи політиків, які зловживають цим правом заради своєї приватної незаконної діяльності", - зауважують в Європарламенті.

Водночас євродепутати переконані, що партія "Слуга народу" окрім десятків "поганих яблук" також є майданчиком для енергійних, розумних та чесних законотворців, які прагнуть ставити національні інтереси країни понад усе і боротися за її європейське майбутнє.

"На жаль, вони в меншості, і тому їх не завжди чують", - додали автори звернення.

"Ми твердо впевнені, що ці прогресивні, орієнтовані на реформи депутати "Слуги народу" повинні стати головною опорою вашого уряду, щоб активізувати прагнення до реформ і повернути країну на шлях демократизації. Тільки так Україні вдасться зберегти зароблені переваги інтеграції в ЄС, а також прагнути набагато більшого. За принципом Східного партнерства "більше за більше" саме ви визначаєте, наскільки глибокою буде інтеграція", - підсумовується у листі.

Загроза безвізу з ЄС після зміни керівництва САП: що відбувається

  • 17 вересня Верховна Рада визначила своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які, зокрема, підбиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, В'ячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галлер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість щодо рішення ВР. "Уряд України поспішно проштовхує кандидатів, яким не вистачає досвіду і чесності для відбору керівника САП. Це так не пройде. Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги", - написала в Twitter фон Крамон-Таубадель.
  • У Міністерстві закордонних справ України не бачать підстав для перегляду Європейським Союзом безвізового режиму з Україною.