Зеленський очікує надходження йому на підпис Закону Про судову реформу \ фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський очікує на якнайшвидше надходження на підпис закону про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook. "Нарешті ухвалено законопроект для відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Сподіваюся, що нікому не вдалося сховати в законопроекті юридичні "міни" чи спотворити його зміст "поправковим спамом", - йдеться у повідомленні.

Зеленський наголосив, що ВККС "має бути й буде сформована так, щоб у її членів не було жодних "зобов'язань" чи "зв'язків" з так званою суддівською мафією".

Відео дня

"Є ті, хто проти залучення міжнародних експертів та їхньої вирішальної ролі при відборі кандидатів до ВККС. Це означає лише одне – вони проти реальної судової реформи в Україні. Вони бояться, що судова реформа стане справді реформою, а не імітацією, як було неодноразово протягом останніх 30 років", - зазначив він.

Читайте такожУ ЄС про відновлення роботи ВККС: готові надати експертів для відбору членів комісії

Президент підкреслив, що ті, хто перетворював судову систему на приватну комерційну корпорацію, мають змиритись і запам'ятати, що їхній час вже закінчився.

"Якнайшвидше очікую надходження на підпис", - підсумував Зеленський.

Відновлення роботи ВККС

Сьогодні, 29 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України" (№3711-д).

Законом передбачено, що ВККС складатиметься з 16 членів, які призначаються Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу на 4 роки. Право вирішального голосу при ВККС матимуть міжнародні експерти.

Раніше Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) розглянула законопроект №5068 про обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя, поданий президентом України, і підготувала терміновий висновок. Венеціанська комісія виступила за вирішальну роль міжнародних експертів у реформі Вищої ради правосуддя. У ВК схвалюють, що законопроектом передбачено створення Етичної ради. До її складу мають увійти три чинні судді або судді у відставці, призначені Радою суддів, а також три члени, запропоновані міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює впродовж не менше трьох років у питаннях боротьби з корупцією. Етична рада здійснюватиме попередній добір кандидатів до ВРП та перевірятиме на доброчесність чинний склад органу.