Зеленський підписав закон щодо надання громадянства деяким особам \ фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України окремими категоріями осіб" №1941-ІХ, ухвалений 14 грудня.

Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

"Спрощена процедура набуття громадянства передбачена для осіб, які проходили чи проходять службу в лавах Збройних сил України, мають визначні заслуги перед Україною чи становлять державний інтерес, є громадянами держави-агресора або держави-окупанта і зазнали переслідувань за політичні переконання", - мовиться у дописі.

Відео дня

Крім того, Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання осіб на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус" №1916-ІХ, який народні депутати ухвалили 30 листопада.

Читайте такожЗеленський вніс на розгляд Ради законопроект про множинне громадянство

Цей закон врегульовує механізм внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян на окупованих територіях, а також дає змогу визначити місця оформлення документів, зазначили у президента.

Як повідомляв УНІАН, 14 грудня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України окремими категоріями осіб" (реєстраційний номер 5630), яким спростила порядок набуття українського громадянства громадянами іноземних держав, які воювали за Україну на Донбасі.

Цим законом спрощується порядок набуття громадянства України громадянами Росії, які зазнали переслідувань через політичні переконання, та іноземцями і особами без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходили чи проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України.

Також під дію закону підпадають іноземці, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, або брали участь у виконанні бойових або службових завдань АТО, брали чи беруть участь у заходах із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях.

Разом із заявою про прийняття до громадянства України іноземці, які в установленому законодавством порядку проходять або проходили військову службу за контрактом у ЗСУ, можуть подавати декларації про відмову від іноземного громадянства. Це документ, у якому такі іноземці засвідчують свою відмову від громадянства (підданства) іншої держави або громадянств інших держав.