
Великий піст 2023 - період, коли православні віруючі обмежують себе в їжі, щоб очистити своє тіло перед світлим святом Великодня. УНІАН пропонує кілька рецептів випічки, яка вийде з першого разу навіть при мінімумі продуктів.
Раніше ми говорили про те, які пісні страви можна приготувати на вечерю.
Пісні булочки з корицею на дріжджах
Для приготування вам знадобляться:
- цільнозернове борошно - 1 склянка;
- пшеничне борошно - 3 склянки;
- тепла вода - 2 склянки;
- цукор - 3 ст. л;
- сіль - 0.5 ч. л;
- дріжджі - 12 гр;
- рослинна олія - 100 мл;
- кориця - 3 ст. л;
- мелений аніс - 1 ч. л;
- мелений кардамон - 1 ч. л;
- мед - за смаком.
У теплій воді розчинити цукор, додати дріжджі, залишити на 30 хвилин. Всипати сіль і просіяне борошно, замісити тісто. Влити олію і перемішати тісто. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце. Коли тісто збільшиться в 2 рази, обмяти його, знову накрити і відставити в сторону. На весь процес має піти близько 2-3 годин.
Прянощі змішати між собою, з тіста сформувати кружечки розміром з лимон, викотити їх в корж. Змастити олією, посипати цукром і прянощами, зробити надріз. З'єднати всі частини кола, а потім вивернути булочку в розріз, який ви зробили до цього. Викласти булочки на деко, змащене олією, накрити рушником і залишити на 20-40 хвилин. Випікати булочки 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180-190°С, періодично змащуючи їх медом з водою.
Пісні булочки з родзинками - рецепт
Для приготування вам знадобляться:
- борошно - 500 гр;
- дріжджі - 11 гр;
- рослинне молоко - 200 мл;
- цукор - 5 ст. л;
- соняшникова олія - 3 ст. л;
- ізюм - 150 гр;
- сіль - щіпка;
- ванільний цукор - 1 ч. л;
- куркума - 1 ч. л.
Дріжджі розвести в теплому молоці, додати 2 ст.л цукру і борошна. Перемішати і залишити на 10 хвилин. В окрему ємність просіяти борошно, додати туди ж всі сухі інгредієнти. Влити опару і 2 ст.л рослинної олії. Замісити тісто, накрити його рушником і відставити на 40 хвилин в тепле місце (тісто має збільшитися в два рази).
Змішати родзинки і цукор, додати куркуму. Розкатати тісто в прямокутник, викласти начинку, змастити олією. Згорнути тісто в рулет і нарізати шматочками. Випікайте булочки 15-20 хвилин при 180-190°C.
Пісні булочки з маком
Для приготування вам знадобляться:
- пшеничне борошно - 560 гр;
- вода - 350 мл;
- сіль - 2 ч. л;
- дріжджі - 3 гр;
- цукор - 1 ст. л;
- рослинна олія - 70 мл;
- мак - 100 гр;
- цукор - 10 ст. л;
- лимонний сік - 1 ст. л.
У склянці теплої води розвести дріжджі з цукром, перемішати. Додати 3-4 ст.л борошна і прибрати опару в тепле місце на 5-10 хвилин. Борошно висипати в ємність, зробити всередині поглиблення, влити опару. Додати половину олії, вимісити тісто спочатку віночком, а потім руками. Коли тісто буде однорідним, влити решту олії і знову вимісити. Накрити плівкою або рушником, прибрати на 40 хвилин в тепле місце.
Мак залити теплою водою, залишити на півгодини, щоб він набряк. Злити воду, перекласти в чашу блендера, додати цукор і подрібнити. Влити лимонний сік в начинку. Тісто розкатати в прямокутник, викласти начинку, скрутити тісто в рулет і нарізати шматочками. Залишити на 10 хвилин, а потім відправити в духовку - випікати 20-30 хвилин при 180-190°C.