
26 лютого розпочався Великий піст 2023, який триватиме до 16 квітня. Головні герої меню в цей час - овочі, зернові, бобові та гриби. Не так вже й мало! Які перші пісні страви можна приготувати в період говіння, щоб вийшло так само смачно, як і з м'ясом - читайте в матеріалі УНІАН.
Пісний суп розсольник
Смак цього супу такий же ніжний і кисло-солоний, як і у класичного розсольнику. Але цей суп - без м'яса. Для приготування вам знадобляться:
- картопля - 4 шт.;
- морква - 1 шт.;
- рис - 3 ст. л.;
- цибуля - 1 шт.;
- солоні огірки - 3 шт.;
- вода - 2 л;
- розсіл - 1/2 л;
- томат-паста - 3 ст. л.;
- лавровий лист;
- олія - 3 ст. л.;
- сіль - за смаком;
- чорний мелений перець - за смаком;
- петрушка - пучок.
Закип'ятіть воду, посоліть, всипте промитий рис і проваріть 5 хвилин. Додайте кубики картоплі. Подрібніть цибулю, моркву натріть на крупній тертці. Покладіть в суп половину цибулі і моркви, другу половину обсмажте на олії. Туди ж додайте нарізані соломкою огірки і томат-пасту, протушкуйте 5 хвилин. Коли картопля буде готова, додайте зажарку. Готуйте ще 5 хвилин на повільному вогні. В кінці додайте розсіл, лавровий лист, чорний мелений перець і зелень. Доведіть до смаку сіллю і зніміть з вогню.
Гороховий суп пісний з прянощами
Спеції роблять цей суп ароматним і зігріваючим. Для приготування вам знадобляться:
- горох - 450 г;
- корінь імбиру (свіжий) - 20 г;
- селера - 1 стебло;
- цибуля - 1 шт.;
- часник - 2 зубчики;
- вода - 2 л;
- олія - 2 ст. л.;
- чорний мелений перець - за смаком;
- мелений перець чилі - 1/2 ч. л.;
- куркума - 1 ч. л.;
- коріандр мелений - 1 ч. л.;
- лавровий лист;
- сіль - за смаком;
- сік лимона - за смаком.
Замочіть горох на годину. Наріжте дрібними кубиками цибулю і селеру, імбир і часник натріть на дрібній тертці. Обсмажте всі овочі в каструлі на олії до м'якості. Додайте спеції і прянощі і готуйте ще 2 хвилини. Покладіть горох, влийте гарячу воду. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і готуйте 1-1,5 години, поки горох не розвариться. Доведіть до смаку сіллю і соком лимона.
Пісний борщ з грибами і чорносливом
Борщ з грибами смачний сам по собі, але особливо цікаве поєднання виходить з чорносливом. Для приготування вам знадобляться:
- буряк - 2-3 шт;
- морква - 2 шт.;
- капуста - 300 г;
- картопля - 4-5 шт.;
- сушені гриби (будь-які) - 1 жменя;
- цибуля - 1шт.;
- вода - 2,5 л;
- томат-паста - 2 ст. л.;
- чорнослив - 120 г;
- сіль - за смаком;
- чорний мелений перець - за смаком;
- лавровий лист.
Промийте гриби, залийте їх водою (2,5 л) і залиште на 2 години. Процідіть воду в каструлю, туди ж додайте гриби і поставте на вогонь - варіть 1 годину на повільному вогні. Дістаньте гриби і поріжте їх. Наріжте соломкою буряк і моркву, нашинкуйте капусту, картоплю наріжте шматочками, цибулю подрібніть. Покладіть в каструлю цибулю, моркву і буряк, додайте томат-пасту і 100 мл грибного бульйону. Тушкуйте 10 хвилин. Додайте капусту і протушкуйте ще 10 хвилин. Покладіть промитий чорнослив, влийте бульйон, що залишився, додайте картоплю, гриби, лавровий лист. Доведіть до смаку сіллю і перцем. Готуйте на слабкому вогні до м'якості картоплі.