Пісочне тісто використовується для приготування різної випічки. Пироги, печиво, тарталетки і різні коржики - все це можна легко зробити саме з пісочного тіста. Якщо у вас немає свого перевіреного рецепта і ви не знаєте, чому пісочне тісто виходить жорстким, УНІАН готовий поділитися головними кулінарними хитрощами.
Раніше ми пропонували простий рецепт дріжджового тіста.
Що є основою пісочного тіста - головні нюанси
Для того, щоб замісити чудове пісочне тісто, а потім з нього пекти улюблені солодощі, потрібно враховувати важливі моменти:
- температура - всі інгредієнти повинні бути прохолодними, як і температура на кухні, тому духовку заздалегідь включати не рекомендується;
- масло - саме воно забезпечує тісту розсипчасту структуру, так що, на ньому економити не можна;
- крихта - борошно потрібно ретельно просівати, а масло перетирати, тоді тісто не буде жорстким, але залишиться розсипчастим;
- пропорції - пам'ятайте, що борошна завжди повинно бути в два рази більше, ніж масла;
- яйця - вони підвищують міцність тіста, але роблять його жорстким, тому якщо ви готуєте печиво, можна обійтися без яєць;
- порядок закладки - продукти потрібно додавати в суворій послідовності: просіяне борошно, сода, масло (маргарин), яйця, цукор, сіль, все інше.
Також важливо розуміти, що пісочне тісто потрібно вимішувати руками, але недовго, інакше масло розтане, а це - проблема. Перед тим, як розкатувати тісто, його потрібно скатати в кулю, обмотати плівкою і залишити в холодильнику на 30 хвилин. Деякі кулінари кажуть, що тісто краще розгортати не каталкою, а руками - від центру до країв.
Пісочне тісто - рецепт на маргарині або маслі
- Борошно - 300 г
- Масло вершкове (або вершковий маргарин) - 200 г
- Цукрова пудра (або дрібний цукор) - 100 г
- Ванільний цукор - 10 г
Вершкове масло розм'якшити при кімнатній температурі, борошно просіяти, перемішати його з цукровою пудрою і ванільним цукром. Додати розм'якшене масло в борошно, перетирати інгредієнти так, щоб в тісто потрапляло якомога більше повітря. Сформувати з тіста кулю, обмотати її харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 30 хвилин. По закінченні цього часу розтачати тісто і випікати з нього бажані солодощі.
Пісочне тісто - рецепт для пирога з ягодами
Для тіста:
- Масло вершкове (охолоджене) - 180 г
- Яйця - 2 шт.
- Сметана - 1 ст. л
- Цукор - 100 г
- Борошно - приблизно 420 г
- Ванільний цукор (за бажанням) - 1 ч. л
- Розпушувач - 10 г
- Сіль - 1/3 ч. л
Для начинки:
- Вишня свіжа або заморожена (без кісточок) - 300 г
- Цукор - 150 г (за смаком)
- Крохмаль кукурудзяний - 1 ст. л
Вишню (якщо заморожена) розморозити і подрібнити в блендері, змішати крохмаль і цукор, перекласти вишню в сковороду або сотейник, додати цукор, перемішати. Поставити на середній вогонь, довести до кипіння і варити 1 хвилину, потім повністю остудити.
У миску просіяти борошно, додати розпушувач, цукор, сіль, ванільний цукор, потім перемішати віночком. Натерти на тертці холодне вершкове масло, руками розтерти все в дрібну крихту. Зробити поглиблення в цій крихті, туди влити сметану, вбити яйця і швидко замісити тісто. Розділити його на дві нерівні частини, обидві загорнути в плівку окремо. Меншу частину відправити в морозилку, більшу - в холодильник на 30 хвилин.
Більшу частину тіста розтачати на пергаменті в пласт, потім разом з папером перенести його на деко. Проколоти тісто в декількох місцях виделкою, потім викласти начинку. Зверху натерти менший шматок тіста. Випікати пиріг в духовці 30-40 хвилин при 190°C.