Листкове тісто - що приготувати в духовці / depositphotos.com

Листкове тісто - улюбленець багатьох господинь, адже замішувати його і пекти різну смакоту дуже просто. Воно досить універсальне - з нього можна зробити солодку і несолодке випічку на дріжджах або без них. УНІАН розповість, як допекти листкове тісто і поділиться кращими рецептами.

Раніше ми говорили про те, як зробити ідеальне пісочне тісто для пирога або печива.

Смачне і легке листкове тісто - головні секрети

Перш, ніж починати розбиратися в тонкощах приготування випічки з листкового тіста, потрібно розуміти, що воно ділиться на дріжджове і бездріжджове. Кожного з них стосуються нюанси, наведені нижче:

Відео дня
  • борошно - беріть борошно вищого сорту і кілька разів просівайте;
  • сіль і лимонна кислота - строго дотримуйтеся рецептури, мала кількість цих інгредієнтів призведе до розшарування тесту, а надлишок - до погіршення смаку;
  • вода і молоко - рідина повинна бути холодною, але не крижаною, можна молоко і воду змішувати;
  • масло і маргарин - прохолодні, але не замерзлі, чим більше їх - тим пишніше тісто;
  • деко - нічим змащувати не потрібно, можна обполоснути водою або застелити пергаментом.

Також важливо правильно розкатувати тісто - ні в якому разі не можна виходити за краї, щоб не порушити структуру тіста. Чим більше разів ви його розкатаєте, тим більше у вас вийде шарів. Тісто потрібно розкатувати тільки від себе і після кожного разу складати вчетверо і ховати в холодильник на 30 хвилин.

Корисний лайфхак: перед тим, як ставити тісто в духовку, проколіть його в декількох місцях ножем або виделкою - так буде виходити пар, а поверхня тіста залишиться рівною (без бульбашок).

Листкове тісто з оцтом за 15 хвилин

  • Масло вершкове або маргарин - 200 г
  • Вода - 300 мл
  • Яйце - 1 шт.
  • Борошно - 550-600 г
  • Оцет (9%) - 1 ч. л.
  • Сіль - 1/2 ч. л.

У глибоку ємність вилити воду, додати оцет, слідом - сіль і яйце. Перемішати, всипати просіяне борошно і замісити тісто. Викласти його на стіл, посипаний борошном, розділити на дві частини. Першу частину розкачати в пласт товщиною 3-5 мм, змастити його половиною вершкового масла.

Розкатати другу половину тіста, укласти його зверху на першу, змастити кількістю масла, що залишилося. Згорнути тісто в рулет, а потім в "равлика". Обернути харчовою плівкою, прибрати в холодильник на 2 години. Дістати тісто, натиснути на нього, знову розкатати і використовувати для приготування випічки або ж згорнути в конверт і прибрати в морозилку.

Листкове тісто - рецепт дріжджового

  • Борошно - 500 г
  • Дріжджі сухі - 7 г або дріжджі свіжі - 20 г
  • Молоко - 250 мл
  • Цукор - 80 г
  • Маргарин або вершкове масло - 250 г
  • Сіль - 1 щіпка
  • Ванілін - 1 щіпка або ванільний цукор - 1 ч. л

Розчинити дріжджі в теплому молоці, масло (маргарин) розм'якшити, борошно просіяти. Змішати борошно з цукром і ванільним цукром (ваніліном), до дріжджів додати масло або маргарин. Поступово додаючи просіяне борошно, замісити тісто. Залишити в теплому місці на 30 хвилин, потім обминути і прибрати в холодильник на 1 годину.

Масло (маргарин) розкатати між двома листами пергаментного паперу в пласт, прибрати в холодильник, щоб тісто і масло були однієї температури. Дріжджове листкове тісто розкатати в пласт, зверху викласти маргарин (масло), накрити його краями тіста, розкатати. Скласти в конверт, прибрати в холодильник на 20 хвилин. Повторити дії з розкатуванням і охолодженням ще два рази, потім використовувати тісто для випічки.

Вас також можуть зацікавити новини: