Рецепт баклажанів на зиму / фото ua.depositphotos.com

Баклажан - смачний овоч, який користується заслуженою повагою у кожної господині. Різноманітність рецептів з баклажаном просто неймовірна. Його можна смажити, тушкувати, квасити, заморожувати та навіть... робити варення.

Давайте збережемо шматочок літа на зиму. Пропонуємо Вам кілька рецептів заготовок на зиму з цим приголомшливим овочем.

Читайте такожСмачні консервовані помідори: прості рецепти на зиму

Відео дня

Баклажани в аджиці

2 кг баклажанів нарізати кільцями товщиною в 1 см. Посолити та залишити на 20 хвилин. Потім промити, обсушити паперовим рушником і обсмажити в борошні.

Подрібнити за допомогою м'ясорубки:

  • 2 кг помідорів
  • 0,5 кг цибулі
  • 0,5 кг моркви
  • 0,5 кг болгарського перцю
  • 2 гірких перці

У готову масу додати 2/3 склянки олії, 2 ст. л солі з гіркою, 4 ст. л цукру. Готові овочі варити після закипання 15 хвилин, потім додати обсмажені баклажани, кип'ятити 15 хв.

За 5 хвилин до кінця варіння додати 1 головку подрібненого часнику і 0,5 склянки оцту. Гарячу аджику розкласти в стерилізовані банки, закатати й укутати.

Баклажани "Тещин язик"

  • Баклажани – 1 кг
  • Помідори – 1 кг
  • 1 кг болгарського перцю
  • 3-5 штук гострого перчика
  • 5 часникових головок
  • 1 ст. цукрового піску
  • Сіль – 2 ст. ложки
  • 2/3 склянки оцту (9%)
  • 250 г олії

Баклажани миють і очищають від верхньої шкірки; промивають помідори; миють і чистять перці. З помідорів зняти шкірку.

Часник разом з очищеними перцями й томатами відправляють в м'ясорубку. Коли маса стане однорідною, у пюре додають рідкі та сипучі інгредієнти: оцет, олію, сіль і цукор.

Баклажани нарізати уздовж пластинками завтовшки 0,5 см.

У велику каструлю скласти баклажанові язички, заливаючи їх томатно-перцевим пюре. Протушкувати близько 40 хвилин, обов'язково весь час помішувати масу.

Гарячі баклажани розкласти у стерильні банки і закатати.

Баклажани на зиму / фото ua.depositphotos.com

Баклажани "По-корейськи" на зиму

  • Баклажани - 1 кг
  • Морква - 250 г
  • Болгарський перець - 250 г
  • Цибуля ріпчаста - 250-300 г
  • Часник - 25 г
  • Гіркий перець - 1 шт.
  • Цукор - 4 ст. л.
  • Сіль - 1.5 ст. л.(+ для засолювання баклажанів 1 ст. л.)
  • Приправа для корейської моркви - 1 ч. л.
  • Коріандр мелений - 1 ч. л.
  • Оцет (9%) - 50 мл

Баклажани нарізати довгою тонкою соломкою, посипати сіллю і залишити на 1 годину. Також нарізати соломкою болгарський перець. Моркву натерти на корейській тертці, цибулю нарізати соломкою.

Коли баклажани просоляться, рідину, що виділилася, потрібно злити і віджати баклажани, потім обсмажити їх на олії до рум'яної скоринки. Обсмажувати потрібно близько 15 хвилин, періодично помішуючи.

У мисці з'єднати моркву, цибулю і перець, додати гарячі баклажани. Подрібнити гострий перець і часник. Додати до овочів всі спеції, перемішати та залишити на 4-5 годин. За цей час салат кілька разів перемішати.

Наповнити банки салатом до верху, прикрити прокип'яченими кришками.

На дно каструлі постелити серветку, поставити банки з баклажанами на стерилізацію. Налити в каструлю воду "по плечики" банок, дочекатися закипання. З цього моменту банки стерилізувати 20 хвилин.

Потім банки з баклажанами по черзі закатати, перевернути догори дном, накрити ковдрою до повного охолодження.

Баклажани на зиму / фото ua.depositphotos.com

Баклажани "Як гриби"

  • Баклажани - 500 г
  • Олія - 3 ст. л.
  • Вода - 500 мл
  • Оцет фруктовий 6% - 50 мл
  • Сіль - 3 ч. л.
  • Часник - 3-5 зубчиків
  • Спеції - за смаком

Баклажани нарізати на шматочки. Приготувати маринад. Для цього закип'ятіть воду з сіллю і спеціями (2 суцвіття гвоздики, 1 щіпка зерен коріандру, 1 щіпка чорного перцю горошком, лавровий лист 1 штука).

Після закипання влийте оцет і додайте шматочки баклажанів. Варіть близько п'яти хвилин.

Потім відкиньте їх на друшляк і дайте протягом декількох хвилин стекти з них зайвої рідини.

Підготовлені шматочки баклажанів покладіть на сковороду з олією, додайте розчавлений часник. Тушкуйте все разом близько півгодини.

Готові гарячі баклажани прямо зі сковороди розкладіть у стерильні банки та закрийте.

Заготовки з баклажанів на зиму / фото ua.depositphotos.com

Смажені баклажани без стерилізації

  • 2 кг очищених від шкірки баклажанів
  • 40-45 грам солі
  • соняшникова олія для смаження

Очищені від шкірки баклажани порізати кружечками завтовшки 1 см, посолити і залишити на 30 хв. Рідину злити, а самі баклажани обсмажити на соняшниковій олії з двох сторін під кришкою до золотистої скоринки.

Кожну партію потрібно укладати в стерилізовану банку злегка струшуючи, поки баночка не наповниться щільно до самого верху.

Потім закриваємо баклажани, простеживши щоб в баночці не залишалося повітря. Банку необхідно потім перевернути догори дном, укутати теплою ковдрою до повного охолодження.