Ягоди обліпихи містять практично всі відомі вітаміни - A, B, C, H, E, PP, К. Також в них багато аскорбінової кислоти, тому чай з обліпихи дуже корисний при застуді. Раніше ми докладно говорили про те, в чому користь обліпихи, а зараз поділимося кращими рецептами з цієї ягоди.
- Варення з обліпихи без стерилізації
- Желе з обліпихи на зиму
- Компот з обліпихи і яблук
- Обліпиха на зиму для чаю з медом і лимоном
Якщо вам цікаво, як зберегти ягоди обліпихи на зиму в свіжому вигляді, то радимо простий варіант - ретельно вимити ягоди, обсушити, потім розкласти по пакетах або пластикових контейнерах. Щільно закрити і відправити в морозилку, залишивши там на зберігання не більше, ніж на рік.
Варення з обліпихи без стерилізації
- обліпиха - 1,5 кг;
- цукор - 1,5 кг.
Ягоди перебрати, вимити, викласти в емальовану каструлю. Засипати цукром, не перемішуючи, залишити на 10-12 годин. По закінченні зазначеного часу поставити каструлю на плиту, довести до кипіння, варити 5 хвилин. Розлити по банках і закатати.
Желе з обліпихи на зиму
- обліпиха - 2 кг;
- цукор - 2 кг.
Обліпиху вимити, викласти в каструлю, включити середній вогонь і дочекатися, поки ягоди закиплять, після цього зменшити вогонь до мінімального. Киплячі ягоди накладати дерев'яною ложкою в друшляк, швидко перетирати і виливати масу в окрему ємність. Отриману масу змішати з цукром, накрити кришкою і залишити на ніч. Вранці розлити по банках, закрити кришками і поставити в холодильник.
Компот з обліпихи і яблук
- обліпиха - 1 кг;
- яблука - 1 кг;
- вода;
- цукор - 3 склянки.
Вимити банки, викласти в кожну з них 1\3 від усієї кількості ягід. Туди ж додати яблука, нарізані часточками. Залити банки окропом, накрити кришками і залишити на 10 хвилин. Злити рідину назад в каструлю, поставити на вогонь, а в кожну банку всипати по склянці цукру. Коли рідина закипить, розлити її по банках і закатати їх кришками.
Обліпиха на зиму для чаю з медом і лимоном
- обліпиха - 1.5 склянки;
- мед - 250 гр;
- лимон або лайм - 1 шт.
Ягоди вимити й обсушити, змішати із зазначеною кількістю меду і пропустити через м'ясорубку або блендер. Туди ж додати нарізаний лимон без кісточок і знову подрібнити. Перекласти масу в банку, закрити кришками і відправити в холодильник.