Буряк на зиму / depositphotos.com

Тертий буряк на зиму для борщу і "шуби", бурякова "ікра" і маринований цілий, без стерилізації та під капроновою кришкою - зібрали всілякі рецепти, що можна зробити з цього овоча, щоб узимку не витрачати часу й заощадити.

Буряк на зиму для борщу

Тертий буряк на зиму в банках чудово підходить і для приготування борщу, і в салати, а ще його просто можна подавати як гарнір. Готується такий тертий буряк на зиму без стерилізації. Цей рецепт був популярний за радянських часів, тому його ще називають буряк на зиму як у СРСР.

Інгредієнти:

Відео дня
  • буряк - 3 кг;
  • олія - 150 мл;
  • сіль - 2 ч. л. (з гіркою);
  • цукор - 6 ст. л. (з гіркою);
  • лимонна кислота - 2 ч. л. (без гірки). 

Відваріть буряк, остудіть і очистіть. Натріть на крупній тертці, відправте в каструлю, додайте олію, сіль, цукор, лимонний сік, перемішайте. Доведіть до кипіння і протушкуйте протягом 15 хвилин, періодично помішуючи. Розкладіть по стерилізованих банках і закатайте. Переверніть банки догори дном і укутайте. Після охолодження зберігайте в темному і прохолодному місці.

Буряк на зиму для шуби готується так само. Як варіант - можна заморозити овоч. Для цього відваріть буряк, остудіть, почистіть і натріть на крупній тертці. Розкладіть по пакетах і відправте в морозилку.

Буряк на зиму, маринований соломкою

Буряк, маринований на зиму з прянощами, чудово йде як самостійна закуска або ж як добавка в інші салати. Він же - буряк на зиму для борщу з оцтом.

Інгредієнти:

  • буряк - 1 кг;
  • вода - 1 л;
  • сіль - 1 ст. л.;
  • цукор - 1 ст. л.;
  • лавровий лист - 2 шт;
  • гвоздика - 2-3 бутони;
  • чорний перець горошком - 8 шт;
  • оцет (9%) - 70 мл.

Відваріть буряк до готовності, остудіть, очистіть і наріжте соломкою. Змішайте воду, сіль, цукор, лавровий лист, гвоздику і перець горошком, доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Відправте в маринад буряк, доведіть до кипіння, влийте оцет і варіть ще 2 хвилини. Розкладіть по стерилізованих банках - разом із маринадом. Закатайте, переверніть і укутайте - до повного охолодження.

Буряк з часником на зиму 

 Буряк з часником на зиму / depositphotos.com

Такий буряк, маринований на зиму в банках - це чудова закуска. Його маринують скибочками, а за побажанням, крім решти спецій, можна додати інші прянощі - наприклад, зерна коріандру та гвоздику.

Інгредієнти:

  • буряк - 1-1,5 кг;
  • часник - 1 головка;
  • лавровий лист - 3-4 шт.

Для маринаду (на 3 л):

  • вода 2-2,5 л;
  • оцет (9%) - 150-100 г;
  • цукор - 5 ст. л.;
  • сіль - 3 ст. л. (або за смаком);
  • духмяний перець горошком;
  • чорний перець горошком. 

Відваріть або запечіть буряк, остудіть і очистіть. Наріжте скибочками середнього розміру, розкладіть по стерилізованих банках, перекладаючи зубчиками часнику і лавровим листом. Відправте в киплячу воду, сіль, цукор, прянощі, проваріть 2 хвилини. Залийте маринад у банки, додайте оцет, накрийте кришкою і добре струсіть. 

Зберігається такий буряк на зиму під капроновою кришкою в холодильнику.

Буряк по-корейськи на зиму

Консервований буряк на зиму з приправою для корейської моркви виходить ароматним і злегка пряним.

Інгредієнти:

  • буряк - 1 кг;
  • ріпчаста цибуля - 2 шт;
  • рослинна олія - 200 мл;
  • приправа для моркви по-корейськи - 1 пакет;
  • сіль - за смаком;
  • цукор - за смаком;
  • оцет (9%) - 100 мл.

Натріть очищений буряк на тертці для моркви по-корейськи. Подрібніть цибулю і злегка обсмажте. Змішайте буряк і цибулю, додайте приправу, сіль, цукор, оцет, перемішайте. Залиште маринуватися на 2-3 години. Розкладіть по стерилізованих банках, прикрийте кришками. Вистеліть дно каструлі рушником і поставте банки, налийте воду - вона має доходити до "плічок" банок. Доведіть воду до кипіння і стерилізуйте ще 15 хвилин. Дістаньте банки і закатайте. Переверніть, укутайте й остудіть.

Цілий буряк з оцтом на зиму

Якщо немає часу відварювати й терти, то буряк можна закатати в банки цілком. Його потім можна використовувати для салатів або других страв.

Інгредієнти:

  • невеликий буряк - 1-1,3 кг;
  • чорний перець горошком - 5 шт;
  • духмяний перець горошком - 2 шт;
  • лавровий лист - 1 шт;
  • вода - 500 мл;
  • сіль - 1 ст. л.;
  • цукор - 1/2 ст. л.;
  • оцет 9% - 1 ст. л.

Відваріть буряк - він має легко протикатися ножем. Остудіть, очистіть. У стерилізовану банку покладіть перець, лавровий лист, овочі - їх слід щільно укласти. Змішайте воду, сіль, цукор, доведіть до кипіння, проваріть 2 хвилини. Додайте оцет, перемішайте, залийте маринад у банку, прикрийте кришкою.

Вистеліть дно каструлі рушником, поставте банку і залийте водою по "плічка". Дайте воді в каструлі закипіти, стерилізуйте ще 30 хвилин. Закатайте, переверніть, укутайте й остудіть.

Раніше ми розповідали, як закрити перець на зиму цілим.

Вас также могут заинтересовать новости: