
В українців не прийнято закривати гарбуз на зиму, хоча в інших країнах це досить популярна закуска. Багато українців навіть не здогадуються, яким смачним цей коренеплід стає в маринованому вигляді. Солодкий гарбуз на зиму - це відмінний десерт або легкий перекус, а солона маринований гарбуз добре поєднується з м'ясними стравами або додається в салати.
Гарбуз на зиму до солоних страв
- Гарбуз-1 кг.
- Вода - 500 мл.
- Оцет - 2 ст. л.
- Гвоздика-10 шт.
- Запашний перець - 8 шт.
- Цукор-1.5 скл.
- Сіль - 1 ч. л.
- Мускатний горіх - 1 чайн.л.
- Паличка кориці - 1 шт.
- Імбир - 0.5 чайн.л.
Гарбуз почистити і нарізати кубиками. Викласти гарбуз в каструлю, додати цукор, сіль і оцет, залити теплою водою. Залишити гарбуз маринуватися на ніч.
Гвоздику, запашний перець, корицю і імбир викласти в марлю і зав'язати в "мішечок". Опустити в каструлю з гарбузом і варити гарбуз 10 хвилин. Потім витягнути мішечок зі спеціями. Розкласти гарбуз по стерилізованим банкам і закрити стерилізованими кришками.
Гарбуз як ананас на зиму
- Гарбуз - 600 г.
- Цукор - 4 ст. л.
- Кориця - 0.5 ч. л.
- Гвоздика - 3 шт.
- Перець духмяний - 6-7 горошин.
- Оцет 9% - 1,5 ст. л.
- Вода - 400 мл.
Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками. У каструлю налити воду, додати запашний перець і гвоздику. Довести до кипіння і додати цукор. Варити гарбуз 10-20 хвилин в залежності від віку (пізні варяться довше).
Перед вимиканням додати в воду оцет. Розкласти гарбуз по стерилізованим банкам і залити маринадом. Закрити прокип'яченими кришками.