Чим корисний тунець / фото pixabay.com

Низькокалорійний і багатий вітамінами тунець - одна з найулюбленіших риб у гурманів і прихильників здорового харчування. Завдяки малій кількості кісток він дуже легко готується, а в консервованому вигляді він додається в багато салатів і гарячих страв. УНІАН розповість, якими корисними властивостями славиться тунець, і як приготувати з нього смачний салат Нісуаз.

Раніше ми писали, як приготувати грузинський салат глехурад зі свіжими овочами та волоськими горіхами.

Чим корисний тунець

Тунець відрізняється високим вмістом білка, при цьому він дуже низькокалорійний. Цінується ця риба за високий вміст жирних омега-3 жирних кислот, корисних для роботи серцево-судинної системи та імунітету, гострого зору і правильного синтезу гормонів.

Відео дня

Дуже багато в тунці вітаміну ніацину, який корисний для мозку і нервової системи. Також ніацин дуже корисний для кровоносної системи і нормалізує рівень холестерину в крові. У 100 г тунця міститься три денні норми ніацину. 

Високий вміст магнію, цинку, фосфору, селену і заліза, а також вітамінів A і E робить тунець незамінним для правильного харчування. А велика концентрація йоду в цій рибі важлива для здоров'я щитовидної залози.

Шкода тунця

У м'ясі тунця може накопичуватися ртуть, яка смертельно небезпечна для організму. Зі звичайної порції риби отримати отруєння ртуттю навряд можливо, але їсти її кілограмами не варто. Також тунець не можна дуже часто їсти вагітним, оскільки ртуть може негативно вплинути на здоров'я майбутнього малюка. 

У консервованому тунці міститься багато солі, тому його не варто їсти при захворюваннях нирок і гіпертонії.

Салат Нісуаз рецепт / фото pixabay.com

Салат Нісуаз з тунцем

Нісуаз - всесвітньо відомий французький салат з тунцем, свіжими овочами і вареними яйцями, а також з гірчичною заправкою. Для салату можна використовувати як смажений шматочками тунець, так і консервовану рибу.

Інгредієнти для салату:

  • мікс салатів - 300 г;
  • картопля - 300 г;
  • стручкова квасоля - 150 г;
  • помідори - 150 г;
  • маслини без кісточки - 50 г;
  • курячі яйця - 2 шт;
  • тунець філе або консервований - 185 г.

Інгредієнти для заправки:

  • гірчиця зернами - 2 ч. л.;
  • часник - 1 зубчик;
  • винний оцет - 1 ст. л.;
  • лимонний сік - 1 ч. л.;
  • анчоуси - 5 шт.;
  • сіль - 1 ч. л.

Яйця відварити до готовності (8-10 хвилин). Картоплю можна посмажити або запекти в духовці, або ж зварити в мундирі. Рекомендується варити картоплю 15 хвилин, щоб вона була злегка недовареною і не розвалювалася в салаті. Почистити картоплю і яйця, і нарізати великими часточками.

Оливки розрізати на половинки. Помідори нарізати такими ж часточками, як яйця і картоплю. Стручкову квасолю для салату не обов'язково варити до готовності, а можна поставити в мікрохвильовку на 5 хвилин.

З консервованого тунця злити воду. А якщо взяли філе риби, то підсмажити його на сковорідці з олією пару хвилин до золотистої скоринки і нарізати квадратними шматочками. Всередині тунець буде сирим - так і повинно бути за рецептом.

Для заправки змішати оцет, оливкова олія, лимонний сік і сіль. Часник натерти на дрібній тертці або подрібнити чеснокодавилкою, додати в соус. Також додайте в соус нарізані анчоуси (якщо такі є).

Змішати всі інгредієнти для салату і посолити за смаком. Заправкою полити прямо перед подачею на стіл.

Вас також можуть зацікавити новини: