Соуси для м'яса - рецепти / depositphotos.com

Українці часто готують свинину - це м'ясо перебуває в середньому ціновому сегменті, а також має велику кількість корисних речовин. Зі свинини можна приготувати перші, другі страви та салати. УНІАН з'ясував, як ресторанні соуси до м'яса вийде зробити в домашніх умовах.

Раніше ми говорили про те, як вибрати м'ясо для шашлику.

Червоні соуси до м'яса

Варіанти червоних соусів до м'яса / depositphotos.com

"Червона смородина"

Відео дня
  • Смородина червона - 500 г
  • Цукор - 250 г
  • Оцет 9% - 50 мл
  • Гвоздика мелена - 0,5 ч.л
  • Перець духмяний мелений - 0,25 ч.л.
  • Перець чорний мелений - 0,25 ч.л.
  • Кориця мелена - 0,25 ч.л.
  • Сіль - за смаком

Смородину промити, видалити неякісні ягоди та гілочки. Подрібнити блендером або за допомогою товкача. Перетерти смородину через сито, прибрати макуху. Узяти сотейник, вилити в нього смородину, додати цукор і поставити на маленький вогонь. Нагрівати масу, постійно помішуючи, але не доводити до закипання.

Читайте такожЩо робити, якщо пересолили блюдо: ці хитрощі допоможуть врятувати їжуспеції, закип'ятити, накрити кришкою, поставити мінімальний вогонь і варити 30 хвилин. 2-3 рази перемішати соус, наприкінці влити оцет і вимкнути вогонь. Соус остудити при кімнатній температурі та використовувати для страв.

"З перців і яблук"

  • Перець болгарський солодкий (червоний) - 2 шт
  • Перець гострий червоний - 2 шт
  • Яблука (кисло-солодкі) - 3 шт
  • Цукор - 300 г
  • Бадьян сушений - 1 шт.
  • Перець духмяний горошком - 2 шт.
  • Оцет винний - 15 мл
  • Коріандр у зернах - 1\4 ч.л.

Перці та яблука помити, видалити кісточки і серцевину, розрізати на 4 частини. Викласти фрукти та овочі в ємність, де будете варити соус. Додати цукор, залишити на 8 годин або на ніч, щоб інгредієнти пустили сік.

Через деякий час поставити ємність на вогонь і після закипання варити 40 хвилин. Соус остудити, подрібнити блендером, додати спеції. Варити ще 15 хвилин, потім влити оцет і проварити ще 5 хвилин. Залишити соус до загустіння і потім подавати до столу.

"Кисло-солодкий із журавлиною"

  • Журавлина - 500 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт
  • Цукор - 300 г
  • Вода - 1 ст.
  • Оцет яблучний 9% - 150 мл
  • Кориця - 1/4 ч.л.
  • Сіль, перець - за смаком

Журавлину вимити, ріпчасту цибулю нарізати невеликими часточками. Ягоди та цибулю висипати в ємність для варіння соусу. Влити воду, закип'ятити масу, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні близько 10 хвилин.

Збити соус блендером, додати корицю й оцет, посолити й поперчити. Знову закип'ятити і варити на маленькому вогні, поки соус не перетвориться на густу масу, схожу на кетчуп. Перед подачею на стіл охолодити.

Білі соуси до м'яса

Який соус приготувати до свинини / depositphotos.com

Гострий "Альфредо"

Цей соус можна використовувати не тільки для м'яса, а й для пасти

  • Масло вершкове - 4 ст.л.
  • Перець чилі (дрібно рубаний) - 1-2 шт.
  • Вершки жирні - 1 склянка
  • Сир пармезан (подрібнений на тертці) - 2/3 склянки
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

У сотейнику розтопити половину із зазначеної кількості вершкового масла, викласти перець чилі і варити, помішуючи, 3 хвилини. Вилити 2\3 склянки вершків, закип'ятити масу, потім варити 1-2 хвилини і зняти з вогню. Коли соус охолоне, знову поставити його на плиту, додати тертий сир, олію і вершки, що залишилися, посолити і поперчити. Варити соус 1-2 хвилини, потім зняти з вогню й остудити.

"Часниковий"

  • Сметана жирна - 4-5 ст.л.
  • Соус соєвий - 1 ст.л.
  • Сир плавлений - 30 г
  • Кріп нарізаний - 1 ст.л.
  • Часник - 2 зубки
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Узяти ємність для приготування соусу, туди вилити сметану, соєвий соус, подрібнений кріп, сіль і перець. Перемішати, додати тертий плавлений сир і подрібнений часник. Соус ретельно перемішати ще раз, за бажання можна збити в блендері.

"Бешамель"

  • Вершкове масло - 80 г
  • Борошно - 40 г
  • Вершки 20% - 250 мл
  • Сіль, перець - за смаком
  • Бульйон м'ясний - 3-4 ст.л.
  • Тертий мускатний горіх - за смаком

У сотейнику розтопити вершкове масло, помішуючи, всипати борошно так, щоб не було грудок. М'ясний бульйон остудити і додати в сотейник, туди ж влити вершки, посолити і поперчити. Збільшити вогонь, довести до кипіння і вимкнути. Додати дрібку мускатного горіха. Важливо пам'ятати, що соус має бути густим, тому після того, як вимкнете вогонь, помішуйте "Бешамель" до утворення потрібної консистенції.

Зелені соуси до м'яса

Рецепти смачних соусів для м'ясних страв / depositphotos.com

"Песто"

  • Базилік зелений (листя без стебел) - 30 г
  • Петрушка (листя без стебел) - 10 г
  • Пармезан - 40-50 г
  • Горіхи кедрові - 40 г
  • Часник - 2 зубчики
  • Сіль морська велика - 2/3 ч.л.
  • Олія оливкова (першого холодного віджиму) - 80-100 мл
  • Винний оцет білий (за бажанням) - 1 ч.л.

Зубчики часнику подрібнити в ступці разом із морською сіллю, кедрові горіхи прожарити на сковорідці (у жодному разі не смажити). Сир натерти на дрібній тертці, базилік і петрушку промити, обсушити. Для соусу використовувати тільки листя в пропорції 3:1.

Читайте такожЯк смачно посмажити золотисту цибулю: ви робите це неправильнозелені нарізати і разом із горіхами та часником викласти в чашу блендера. Додати 3-4 ст.л олії та збивати на слабкому режимі. Коли маса стане однорідною, вливати поступово решту олії та оцет, продовжуючи збивати. Щойно соус став густим, всипати сир і збивати ще 10-15 секунд. Зберігати соус "Песто" в холодильнику можна до 5 днів.

"З кропом"

  • Кріп - 200 г
  • Лимон - 1 ст.л.
  • Часник - 5 зубчиків
  • Олія рослинна - 80 г
  • Сіль - 1 ч.л.

Кріп вимити, відрізати стебла, необхідну для соусу частину подрібнити. Викласти в блендер, зверху натерти часник, додати олію, посолити, видавити лимонний сік і перемішати інгредієнти. Подрібнити масу в блендері, потім довести до смаку за допомогою солі. Зберігати в скляній тарі в холодильнику.

"Чімічуррі"

  • Зелень (петрушка і кінза навпіл; або тільки петрушка) - 30 г
  • Цибуля червона - 20 г
  • Часник - 2 зубчики
  • Гірчиця діжонська (у зернах) - 2 ч.л.
  • Оцет яблучний - 2 ст. л.
  • Цукор тростинний темний - 1,5 ч.л.
  • Олія оливкова - 50 мл
  • Сіль (морська) - за смаком
  • Перець чорний - за смаком
  • Перець чилі червоний (свіжий) - за смаком

Взяти ємність для соусу, змішати тростинний цукор і яблучний оцет. Подрібнити часник, цибулю і зелень, додати до цукру й оцту. У ту ж ємність подрібнити перець чилі, додати гірчицю. Посолити, поперчити, додати олію і перемішати. Подавати до страв із м'яса або птиці.

Вас також можуть зацікавити новини: