Ліниві голубці нічим не жуже звичайних / фото ua.depositphotos.com

Ледачі голубці нічим не гірші класичних, але часу на їх приготування йде значно менше. УНІАН розповість, як приготувати вечерю, щоб у вас просили рецепт.

Раніше УНІАН писав про те, як замаринувати цибулю до оселедця і шашлику.

Зробити ледачі голубці можна декількома способами, кожен вибирає найбільш підходящий для себе.

Відео дня

Ліниві голубці в духовці - простий рецепт від шеф-кухаря

Кулінар Євген Клопотенко спросив рецепт таких голубців, щоб зекономити час і швидше поласувати стравою. За його рецептом потрібні:

  • 125 г рису;
  • 250 г води;
  • одна головка цибулі і морквина;
  • 70 г вершкового масла;
  • 3 ст. л. соняшникової олії;
  • 0.5 головки маленької капусти;
  • 500 г фаршу телячого/асорті;
  • 0.5 чайної ложки меленого коріандру, сіль, перець;
  • 400 г помідорів у власному соку;
  • 200 г сметани.

Починати потрібно з рису: його промити, залити водою у співвідношенні один до двох, підсолити і поставити варитися. Після закипання рис варити під кришкою п'ять хвилин, зняти з плити і відставити на 15 хвилин.

Далі дрібно нарізати цибулю і капусту, моркву натерти. Кинути на сковорідку вершкове масло і злегка підсмажити цибулю, додати до неї моркву і тушкувати три хвилини. Після цього закинути капусту і тушкувати ще сім хвилин, попутно підсолити і поперчити.

У великій ємності змішати рис, фарш, зажарку і посипати цей мікс коріандром. Добре перемішати і сформувати голубці.

Керамічну ємність для запікання змастити маслом і щільно один до одного викласти голубці. Потім змішати нарізані помідори у власному соку і сметану, додати сіль, перець і добре перемішати. Цим соусом залити голубці і відправити на 50 хвилин в духовку, нагріту до 180 градусів.

Клопотенко радить подавати страву зі сметаною і зеленню або з овочевим салатом.

Ліниві голубці в мультиварці - швидкий спосіб

Таке приготування страви ідеально підійде, якщо немає часу або, якщо до Вас нагрянуть неждані гості. Для нього потрібні: 

  • 500 г свинячого фаршу;
  • капустина;
  • дві морквини і цибулини;
  • 80 г рису
  • два яйця;
  • по 70 г сметани і кетчупу/томатної пасти;
  • 300 мл води;
  • сіль і перець.

Спочатку натерти моркву, подрібнити цибулю, дрібно нарізати капусту. Рис і капусту залити окропом на 10 хвилин. Потім зцідити воду і додати до інгредієнтів в ємність моркву, фарш, цибулю, вбити яйця, посолити, поперчити і перемішати. Для соусу змішати воду, сметану і кетчуп, підсолити.

Сформувати голубці і викласти в кілька шарів в змащену маслом мультиварку. Кожен шар потрібно полити соусом. У режимі випічки готувати 45 хвилин.

Ліниві голубці на сковороді - покроковий рецепт від кулінара

Кулінар Сергій Джуренко радить готувати цю страву все ж не для святкового столу, а для сімейної вечері. За його рецептом на 4 порції потрібні:

  • 400 г свинячого фаршу;
  • 0.5 склянки рису;
  • 400 г капусти;
  • одна морквина;
  • три головки цибулі;
  • два яйця;
  • 4 ст. л олії;
  • півтори склянки томатного соку;
  • перець, коріандр, сіль;
  • сметана і зелень.

Зварити рис, тонко нарізати капусту і цибулю, натерти моркву. Злегка підсмажити цибулю на сковорідці, додати туди моркву і смажити ще 5 хвилин. Потім додати капусту і перемішати. Тушкувати овочі під кришкою на повільному вогні 12 хвилин. Висипати в сковорідку рис, перемішати і зняти з плити, нехай остигає. У велику миску висипати все зі сковороди, додати фарш і яйця, посолити, висипати приправи і перемішати до однорідної маси.

Сформувати голубці, розігріти на великій сковороді олію і викласти туди сирий продукт. Обсмажувати з кожного боку до рум'янцю. Далі влити томатний сік і 0.5 склянки гарячої води. Тушкувати голубці, час від часу перевертаючи, на середньому вогні під кришкою 25 хвилин.

Кулінар зазначив, що якщо соус википає, можна додавати невеликими порціями гарячу воду, але в підсумку соус повинен бути густим. А подавати блюдо зі сметаною і зеленню.

Ліниві голубці в каструлі - покрокове приготування

Процес приготування ледачих голубців в каструлі дуже простий і підійде для тих, хто не хоче морочитися на кухні. Потрібно взяти:

  • 600 г фаршу;
  • 400 г капусти;
  • стакан рису;
  • по одному яйцю, цибулині і моркві;
  • по шість столових ложок борошна і сметани;
  • 3 ст. л томатної пасти;
  • 100 мл олії;
  • перець і сіль.

Відварити рис, зцідити його і дати охолонути. Нарізати дрібно капусту, покласти в ємність і залити окропом на 10 хвилин, а потім зцідити. Нарізані цибулю і моркву підсмажити на сковороді 5 хвилин.

У глибокій каструлі змішати фарш, рис, капусту, овочеву зажарку. Посолити, поперчити, вбити яйце і знову перемішати до в'язкої консистенції.

Сформувати голубці, обваляти в борошні і обсмажити з двох сторін. Потім скласти голубці в каструлю з товстим дном.

Змішати томатну пасту і сметану, додавати гарячу воду до консистенції рідкого кефіру, підсолити. Залити цим соусом голубці і поставити каструлю на середній вогонь, дати рідині закипіти, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 40 хвилин.

Ліниві голубці як в садку - класичний рецепт

Багато хто пам'ятає, як в дитсадку їли це блюдо із задоволенням. І щоб приготувати його зараз для себе або своїх дітей, потрібні такі інгредієнти:

  • 500 г м'яса;
  • 1 кг капусти;
  • стакан рису;
  • дві цибулини;
  • одна морквина;
  • 1 ст. л борошна;
  • 25 г вершкового масла;
  • 5 ст. л олії і томатної пасти;
  • 50 г панірувальних сухарів;
  • 50 г сметани;
  • сіль, перець.

Спочатку потрібно приготувати фарш. М'ясо двічі пропустити через м'ясорубку і злегка підсмажити на сковорідці без додавання масла. Зварити рис. Нарізати цибулю і трохи підсмажити. Рис і цибулю відправити до фаршу, підсолити і перемішати.

Дрібно нарізану капусту залити підсоленим окропом і через деякий час зцідити воду. Потім додати до фаршу і овочів, влити воду, покласти томатну пасту і тушкувати 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності підсмажити борошно на вершковому маслі і додати в сковорідку до фаршу і овочів. Так ліниві голубці будуть приготовлені у вигляді гарніру.

Якщо ви хочете зробити голубці тефтелями, то потрібно застосувати таку технологію: фарш з капустою і цибулею пропустити через м'ясорубку. Додати до них варений рис, посолити, сформувати тефтелі. Обваляти в панірувальних сухарях.

Другу цибулину дрібно порізати, моркву натерти. Дно термостійкої форми помазати олією і покласти туди овочі.

Духовку розігріти до 200 градусів. Викласти у форму голубці і запікати в духовці 15 хвилин. 

В овочевий або м'ясний бульйон додати сметану і томатну пасту. Вилити масу на голубці і тушкувати ще 50 хвилин.

Ліниві голубці без рису - рецепт в духовці на деку

Приготовлені за цим рецептом ледачі голубці, будуть більш м'ясними. Їх можна готувати як у вигляді гарніру, так і у вигляді тефтельок. Для нього потрібно взяти: 

  • 500 г фаршу;
  • одну головку цибулі;
  • 100 г сметани;
  • 300 г капусти;
  • стакан томатного соку;
  • дві лаврушки;
  • 6 шт. перцю-горошку;
  • 1 ст. л томатної пасти;
  • 1 ч. л паприки;
  • сіль і перець;
  • ½  ст.л. олії.

Включити духовку на розігрів до 200 градусів.

Дрібно порізати цибулю і капусту, змішати їх з фаршем в глибокій ємності, додати паприку, сіль, перець. Перемішати до однорідної консистенції. Сформувати голубці. 

Деко змастити маслом і покласти голубці, потім поставити в духовку на 5 хвилин. За цей час потрібно приготувати соус, змішавши томатний сік, пасту, сметану, паприку сіль і перець, збити виделкою або віничком. Залити ним голубці в деку, додати перець-горошок і лаврушку. Духовку прикрутити до 180 градусів і готувати півгодини. Після того, як блюдо охолоне, забрати з нього лаврушку.

Вас також можуть зацікавити новини: