
Ледачі голубці нічим не гірші класичних, але часу на їх приготування йде значно менше. УНІАН розповість, як приготувати вечерю, щоб у вас просили рецепт.
- Ліниві голубці в духовці - простий рецепт від шеф-кухаря
- Ліниві голубці в мультиварці - швидкий спосіб
- Ліниві голубці на сковороді - покроковий рецепт від кулінара
- Ліниві голубці в каструлі - покрокове приготування
- Ліниві голубці як в садку - класичний рецепт
- Ліниві голубці без рису - рецепт в духовці на деку
Раніше УНІАН писав про те, як замаринувати цибулю до оселедця і шашлику.
Зробити ледачі голубці можна декількома способами, кожен вибирає найбільш підходящий для себе.
Ліниві голубці в духовці - простий рецепт від шеф-кухаря
Кулінар Євген Клопотенко спросив рецепт таких голубців, щоб зекономити час і швидше поласувати стравою. За його рецептом потрібні:
- 125 г рису;
- 250 г води;
- одна головка цибулі і морквина;
- 70 г вершкового масла;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- 0.5 головки маленької капусти;
- 500 г фаршу телячого/асорті;
- 0.5 чайної ложки меленого коріандру, сіль, перець;
- 400 г помідорів у власному соку;
- 200 г сметани.
Починати потрібно з рису: його промити, залити водою у співвідношенні один до двох, підсолити і поставити варитися. Після закипання рис варити під кришкою п'ять хвилин, зняти з плити і відставити на 15 хвилин.
Далі дрібно нарізати цибулю і капусту, моркву натерти. Кинути на сковорідку вершкове масло і злегка підсмажити цибулю, додати до неї моркву і тушкувати три хвилини. Після цього закинути капусту і тушкувати ще сім хвилин, попутно підсолити і поперчити.
У великій ємності змішати рис, фарш, зажарку і посипати цей мікс коріандром. Добре перемішати і сформувати голубці.
Керамічну ємність для запікання змастити маслом і щільно один до одного викласти голубці. Потім змішати нарізані помідори у власному соку і сметану, додати сіль, перець і добре перемішати. Цим соусом залити голубці і відправити на 50 хвилин в духовку, нагріту до 180 градусів.
Клопотенко радить подавати страву зі сметаною і зеленню або з овочевим салатом.
Ліниві голубці в мультиварці - швидкий спосіб
Таке приготування страви ідеально підійде, якщо немає часу або, якщо до Вас нагрянуть неждані гості. Для нього потрібні:
- 500 г свинячого фаршу;
- капустина;
- дві морквини і цибулини;
- 80 г рису
- два яйця;
- по 70 г сметани і кетчупу/томатної пасти;
- 300 мл води;
- сіль і перець.
Спочатку натерти моркву, подрібнити цибулю, дрібно нарізати капусту. Рис і капусту залити окропом на 10 хвилин. Потім зцідити воду і додати до інгредієнтів в ємність моркву, фарш, цибулю, вбити яйця, посолити, поперчити і перемішати. Для соусу змішати воду, сметану і кетчуп, підсолити.
Сформувати голубці і викласти в кілька шарів в змащену маслом мультиварку. Кожен шар потрібно полити соусом. У режимі випічки готувати 45 хвилин.
Ліниві голубці на сковороді - покроковий рецепт від кулінара
Кулінар Сергій Джуренко радить готувати цю страву все ж не для святкового столу, а для сімейної вечері. За його рецептом на 4 порції потрібні:
- 400 г свинячого фаршу;
- 0.5 склянки рису;
- 400 г капусти;
- одна морквина;
- три головки цибулі;
- два яйця;
- 4 ст. л олії;
- півтори склянки томатного соку;
- перець, коріандр, сіль;
- сметана і зелень.
Зварити рис, тонко нарізати капусту і цибулю, натерти моркву. Злегка підсмажити цибулю на сковорідці, додати туди моркву і смажити ще 5 хвилин. Потім додати капусту і перемішати. Тушкувати овочі під кришкою на повільному вогні 12 хвилин. Висипати в сковорідку рис, перемішати і зняти з плити, нехай остигає. У велику миску висипати все зі сковороди, додати фарш і яйця, посолити, висипати приправи і перемішати до однорідної маси.
Сформувати голубці, розігріти на великій сковороді олію і викласти туди сирий продукт. Обсмажувати з кожного боку до рум'янцю. Далі влити томатний сік і 0.5 склянки гарячої води. Тушкувати голубці, час від часу перевертаючи, на середньому вогні під кришкою 25 хвилин.
Кулінар зазначив, що якщо соус википає, можна додавати невеликими порціями гарячу воду, але в підсумку соус повинен бути густим. А подавати блюдо зі сметаною і зеленню.
Ліниві голубці в каструлі - покрокове приготування
Процес приготування ледачих голубців в каструлі дуже простий і підійде для тих, хто не хоче морочитися на кухні. Потрібно взяти:
- 600 г фаршу;
- 400 г капусти;
- стакан рису;
- по одному яйцю, цибулині і моркві;
- по шість столових ложок борошна і сметани;
- 3 ст. л томатної пасти;
- 100 мл олії;
- перець і сіль.
Відварити рис, зцідити його і дати охолонути. Нарізати дрібно капусту, покласти в ємність і залити окропом на 10 хвилин, а потім зцідити. Нарізані цибулю і моркву підсмажити на сковороді 5 хвилин.
У глибокій каструлі змішати фарш, рис, капусту, овочеву зажарку. Посолити, поперчити, вбити яйце і знову перемішати до в'язкої консистенції.
Сформувати голубці, обваляти в борошні і обсмажити з двох сторін. Потім скласти голубці в каструлю з товстим дном.
Змішати томатну пасту і сметану, додавати гарячу воду до консистенції рідкого кефіру, підсолити. Залити цим соусом голубці і поставити каструлю на середній вогонь, дати рідині закипіти, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 40 хвилин.
Ліниві голубці як в садку - класичний рецепт
Багато хто пам'ятає, як в дитсадку їли це блюдо із задоволенням. І щоб приготувати його зараз для себе або своїх дітей, потрібні такі інгредієнти:
- 500 г м'яса;
- 1 кг капусти;
- стакан рису;
- дві цибулини;
- одна морквина;
- 1 ст. л борошна;
- 25 г вершкового масла;
- 5 ст. л олії і томатної пасти;
- 50 г панірувальних сухарів;
- 50 г сметани;
- сіль, перець.
Спочатку потрібно приготувати фарш. М'ясо двічі пропустити через м'ясорубку і злегка підсмажити на сковорідці без додавання масла. Зварити рис. Нарізати цибулю і трохи підсмажити. Рис і цибулю відправити до фаршу, підсолити і перемішати.
Дрібно нарізану капусту залити підсоленим окропом і через деякий час зцідити воду. Потім додати до фаршу і овочів, влити воду, покласти томатну пасту і тушкувати 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності підсмажити борошно на вершковому маслі і додати в сковорідку до фаршу і овочів. Так ліниві голубці будуть приготовлені у вигляді гарніру.
Якщо ви хочете зробити голубці тефтелями, то потрібно застосувати таку технологію: фарш з капустою і цибулею пропустити через м'ясорубку. Додати до них варений рис, посолити, сформувати тефтелі. Обваляти в панірувальних сухарях.
Другу цибулину дрібно порізати, моркву натерти. Дно термостійкої форми помазати олією і покласти туди овочі.
Духовку розігріти до 200 градусів. Викласти у форму голубці і запікати в духовці 15 хвилин.
В овочевий або м'ясний бульйон додати сметану і томатну пасту. Вилити масу на голубці і тушкувати ще 50 хвилин.
Ліниві голубці без рису - рецепт в духовці на деку
Приготовлені за цим рецептом ледачі голубці, будуть більш м'ясними. Їх можна готувати як у вигляді гарніру, так і у вигляді тефтельок. Для нього потрібно взяти:
- 500 г фаршу;
- одну головку цибулі;
- 100 г сметани;
- 300 г капусти;
- стакан томатного соку;
- дві лаврушки;
- 6 шт. перцю-горошку;
- 1 ст. л томатної пасти;
- 1 ч. л паприки;
- сіль і перець;
- ½ ст.л. олії.
Включити духовку на розігрів до 200 градусів.
Дрібно порізати цибулю і капусту, змішати їх з фаршем в глибокій ємності, додати паприку, сіль, перець. Перемішати до однорідної консистенції. Сформувати голубці.
Деко змастити маслом і покласти голубці, потім поставити в духовку на 5 хвилин. За цей час потрібно приготувати соус, змішавши томатний сік, пасту, сметану, паприку сіль і перець, збити виделкою або віничком. Залити ним голубці в деку, додати перець-горошок і лаврушку. Духовку прикрутити до 180 градусів і готувати півгодини. Після того, як блюдо охолоне, забрати з нього лаврушку.