Багато українців восени готують різні частування з гарбуза - регулярне вживання запеченого гарбуза сприятливо впливає на судини і серце, зміцнює імунітет і мінімізує ризик виникнення набряків. Раніше ми говорили про те, в чому шкода і користь гарбуза, а сьогодні розповімо, що можна смачного з нього приготувати.
Гарбуз в духовці з часником і прованськими травами
- м'якоть гарбуза - 1 кг;
- часник - 2-3 зубчики;
- сіль - за смаком;
- прованські трави - 0.5 ч. л;
- рослинна олія - 2 ст. л.
Гарбуз нарізати невеликими шматочками, викласти в глибоку ємність. Додати подрібнений часник, сіль, прованські трави і рослинне масло. Перемішати і залишити на 20 хвилин. Запікати в духовці 20 хвилин при 200°C.
Гарбуз в духовці шматочками в пряній карамелі
- м'якоть гарбуза - 800 гр;
- вершкове масло - 2 ст. л;
- коричневий цукор - 2 ст. л;
- кориця - за смаком;
- мелений мускатний горіх - за смаком;
- мелений імбир - за смаком;
- мелена гвоздика - за смаком.
Гарбуз нарізати великими шматочками, розтопити масло і деякою його кількістю змастити форму для запікання. Викласти гарбуз на форму в один шар, змастити маслом. Кожен шматочок посипати цукром і прянощами, відправити в духовку на 20 хвилин при температурі 180 °C. Потім перевернути шматочки гарбуза, знову посипати цукром і прянощами, запікати ще 10 хвилин при 190°C.
Гарбуз в духовці, фарширована сиром і грибами
- маленькі гарбуза - 4 шт;
- сіль, перець - за смаком;
- ріпчаста цибуля - 1 шт;
- вершкове масло - 1 ст. л;
- печериці - 200-250 гр;
- часник - 1 зубчик;
- шпинат - 150 гр;
- багет - 1 шт;
- твердий сир-80 гр;
- мелений мускатний горіх - за смаком;
- жирні вершки - 100-120 мл;
- рослинне масло.
Гарбузи вимити, зрізати верхівки, прибрати насіння і натерти гарбуза всередині сіллю і перцем. Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити на сковороді з розтопленим вершковим маслом. Додати нарізані гриби і подрібнений часник. Смажити до готовності, потім додати шпинат і тушкувати 5 хвилин. В кінці посолити, поперчити і прибрати з вогню.
Багет нарізати невеликими шматочками, додати його до грибів разом з вершками, тертим сиром і мускатним горіхом. Перемішати, нафарширувати гарбуз. Деко змастити олією, поставити гарбуза з верхівками і запікати 1 годину при 180°C. Потім верхівки прибрати і запікати ще 20-30 хвилин.
Гарбуз в духовці з медом і розмарином
- гарбуз - 1 кг;
- білий цукор - 2 ст. л;
- коричневий цукор - 1 ст. л;
- мед - 4 ст. л;
- розмарин - кілька гілочок.
Гарбуз разом з шкіркою крупно нарізати, викласти на деко шкіркою вниз (не забудьте застелити деко пергаментом). Змішати білий і коричневий цукор, посипати їм гарбуз, зверху полити медом і розкласти листя розмарину. Випікати в духовці 40 хвилин при 200°C.