Сьогодні Апеляційний суд Донецької області почав розгляд апеляції керівника фонду «Антикорупція», видавця книги «Донецька мафія» Бориса ПЕНЧУКА та його адвокатів на вирок Ворошиловського райсуду Донецька від 2 березня 2009 року. Відповідно до цього вироку Б.ПЕНЧУКА засуджений за вимагання, а також за відомо неправдиве повідомлення про здійснення злочину до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як передає кореспондент УНІАН, головуючий у суді зачитав вирок Ворошиловського райсуду Донецька, оголосив суть скарги адвокатів засудженого, а потім запропонував сторонам процесу висловити свої думки.

У своєму виступі перед судом адвокати Б.ПЕНЧУКА Олександр ПЛАХОТНЮК і Володимир МОІСЕЄНКО заявили, що Ворошиловський райсуд під час розгляду справи Б.ПЕНЧУКА ігнорував думку захисту, а сам вирок «повторює текст обвинувального висновку». «Я інакше як твором на вільну тему вирок Ворошиловського районного суду назвати не можу, і для цього є всі підстави», - сказав О.ПЛАХОТНЮК.

Відео дня

На думку адвокатів, районний суд не навів доказів вини їхнього підзахисного, з 40 свідків у справі безпосередньо в суді було допитано тільки трьох, не було допитано в суді самого потерпілого Бориса КОЛЕСНІКОВА, а інші порушення процесуального характеру свідчать про «упередженість суду». Адвокати переконані, що суд першої інстанції «і не збирався розбиратися в тонкощах цієї кримінальної справи», вирок стосовно їхнього підзахисного не має законної сили, має бути скасовано, а самого Б.ПЕНЧУКА має бути звільнено з-під варти. При цьому адвокати попросили Апеляційний суд звернути на їхні докази «хоч якусь увагу».

Сам Б.ПЕНЧУК заявив, що він «жодних злочинів не скоював», і «це помилка суду, яку потрібно виправляти».

Своєю чергою представник звинувачення прокурор Володимир МІНЕНКОВ і представник потерпілого Олександр РУЦИНСЬКИЙ заявили, що судом першої інстанції вину Б.ПЕНЧУКА повністю доведено, вирок є законним, міра покарання обгрунтована. «Я вважаю, що апеляція засудженого та його захисниками не має під собою жодних підстав», - наголосив В.МІНЕНКОВ.

Потім під час коротких судових дебатів сторони ще раз повторили свої докази.

Як повідомляв УНІАН, 2 березня 2009 року Ворошиловський районний суд Донецька засудив видавця книги «Донецька мафія» Б.ПЕНЧУКА до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Б.ПЕНЧУКА було засуджено за двома статтями Кримінального кодексу України: за ст. 189 ч.4 - «Вимагання», яка передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з конфіскацією майна та за ст. 383 ч.2 – «Завідомо помилкове повідомлення про здійснення злочину», яка передбачає обмеження свободи на термін від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий термін. За ст. 189 ч.4 засуджений отримав 8 років позбавлення волі, за ст. 382 ч.2 – 5 років позбавлення волі, таким чином підсумковий термін - 8 років. Крім того, суд ухвалив стягти з Б.ПЕНЧУКА більш як 6 тис. грн. за проведені під час слідства експертизи.

Довідка УНІАН. У 2005 році Б.ПЕНЧУК, колишній співвласник донецького торгового центру «Білий лебідь», звинуватив Бориса КОЛЕСНІКОВА, на той момент голови Донецької облради, у тому, що той вимагав у нього акції «Білого лебедя». В результаті на Б.КОЛЕСНІКОВА було порушено кримінальну справу, його було затримано і 4 місяці він провів у СІЗО. У серпні 2005 року Б.КОЛЕСНІКОВА було звільнено з-під варти, і кримінальна справа стосовно нього була закрита “через відсутність складу злочину». Пізніше, у квітні 2008 року, сам Б.ПЕНЧУК потрапив під слідство – «за надання неправдивих свідчень». Звинувачення Б.ПЕНЧУКОВІ було висунено Генпрокуратурою, а в жовтні 2008 року його справу з обвинувальним висновком було передано у Ворошиловській районний суд Донецька.