Український блогер, якого викликали правоохоронці для пояснення щодо можливого замаху на президента України, був змушений написати вибачення за можливу образу, хоча стверджує, що не мав на меті нікого образити.

"Чомусь у прокуратурі та СБУ вирішили, що я закликаю до вбивства президента. Хоча я ні в якому разі не закликав. Дай Бог здоров’я нашому президентові Януковичу - нехай живе до ста років. Просто один чи декілька моїх записів у блозі були зроблені у емоційно розлюченому стані, що може трапитися з кожним", - зазначив блогер в інтерв`ю Бі-Бі-Сі.

За словами Шинкаренка, його блог може знайти тільки та людина, яка має його адресу, або цілеспрямовано його розшукує: "У мене було мало читачів. Мій блог не присвячений закликам до вбивства, чи образливим характеристикам будь-кого. Він присвячений переважно мистецтву і літературі".

Відео дня

Блогер заявив, що дії СБУ та прокуратури є втручанням у його приватне життя.

"Я вважаю, що це саме втручання у мій приватний світ. …Я написав у своєму поясненні, що якщо мої слова когось образили, то я прошу не сприймати їх у образливому ключі - я вибачаюся за це і намагатимуся у майбутньому нікого не ображати. Я офіційно як журналіст ніколи би не казав би нічого подібного ні президенту, ні будь-кому взагалі. Але я вважаю, що мій блог - це мій приватний простір. І це все одно, що казати таке на кухні. Я вважаю, що дуже багато громадян України, може, ледь не половина, ще міцніші висловлювання собі дозволяють для себе на кухні".

Служба безпеки України, в свою чергу, відкинула звинувачення опозиції в перевищенні повноважень і в утисках свободи висловлювань в мережі інтернет.

Такі звинувачення пролунали від депутата БЮТ Андрія Шевченка. Він коментував випадок з блоґером.

Речниця Служби безпеки Марина Остапенко сказала Бі-Бі-Сі, що завданням СБУ є попередження можливих злочинів, у тому числі і проти вищих посадових осіб України, і що Служба безпеки разом із прокуратурою виконували свої прямі обов`язки.

Минулого тижня Олег Шинкаренко повідомив, що до нього приходили службовці СБУ, які викликали його на співбесіду і висловлювали невдоволення змістом його дописів про президента Януковича.

Згодом СБУ оприлюднила заяву, в якій мовилося, що у дописах автора містилися, як там сказано, "погрози стосовно державного діяча".

Олег Шинкаренко також повідомляє, що з його інтернетного щоденника невідомо ким були вилучені дописи зі згадками про президента Януковича.

В останніх дописах Олег Шинкаренко публікував статті з критикою української влади та нещодавнього візиту в Україну російського Патріарха Кирила.