Більшість українок не знають про організації, що захищають права жінок.

Про це свідчать передані УНІАН результати всеукраїнського дослідження Інституту Горшеніна.

За даними дослідження, більшість українок (74,5%) вважають насильство в сім`ї актуальною проблемою суспільства. Із них 42,3% відповіли «швидше так», а 32,2% - «точно так» на це питання. Не вважають цю проблему актуальною 16,4% опитаних. Із них відповідь «швидше ні» вибрали 15,1%, «точно ні» - 1,3% респондентів. Важко відповісти на це питання 9,1% громадян України.

Відео дня

Кожна друга українка (50,2%) вважає, що найчастіше жертвою насильства в сім`ї стають жінки. При цьому майже така сама кількість опитаних (45,7%) висловили думку, що насильству в сім`ї найчастіше піддаються діти, а 3,4% припустили, що це – чоловіки. Важко відповісти на це питання – 0,7% респондентів.

Більше половини українок (52,6%) вважають крик і образу найбільш поширеними формами дискримінації й насильства стосовно жінок. При цьому майже половина респондентів (47,3%) вважають, що стосовно жінок поширене фізичне насильство. Далі слідують дискримінація у сфері зайнятості (22,4%), сексуальне насильство (13,7%), погрози і шантаж (9,5%). Вважають всі вище перелічені явища поширеними стосовно жінок 9,3% респондентів, відповідь «інше» на це питання дали 5,2%, важко відповісти - 4,3% респондентів.

Більшість українок (85,4%) не знають про організації, які захищають права жінок, що діють в їхніх містах чи районах. Знають про такі організації 7,1% опитаних, а 7,5% - важко відповісти на це питання.

Як показало дослідження, більше третини українських жінок (38,5%) у разі дискримінації, сексуальних домагань чи домашнього насильства вирішували б проблему самостійно. Майже така сама кількість (35,2%) респондентів повідомили б про події в правоохоронні органи, а кожна десята жінка (11,8%) – по телефону служби довіри. Заявили, що нічого б не робили в подібному випадку, 5,6% опитаних, а 4,3% важко відповісти на це питання.

*** Інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему: «Дискримінація і насильство в сім`ї в Україні» з 20 по 22 листопада 2010 року. Всього згідно з випадковою вибіркою було опитано 800 жінок віком від 18 років у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,4%.