В Росії повідомили, що Навальний помер / REUTERS

16 лютого в Росії повідомили, що один з лідерів російської опозиції і провідний опонент президента Путіна - Олексій Навальний - помер у колонії в Ямало-Ненецькому окрузі РФ, де відбував покарання у справі про "екстремізм". Хто такий Навальний, ким він був у Росії та що говорив про війну в Україні - в матеріалі. 

Навальний - біографія, чим відомий

Олексій Навальний, російський опозиціонер, а також політв'язень Кремля, народився 1976 року, в Одинцовському районі Московської області, в сім'ї військового.

  • 1993-2001 - здобув дві вищі освіти, юридичну та економічну. У цей же час почав працювати юристом.
  • 2004 - почав займатися громадською та політичною діяльністю. Заснував "Комітет захисту москвичів", який об'єднав супротивників точкової забудови і домігся припинення цілої низки будівництв у місті, що завдавали шкоди жителям сусідніх будинків.
  • 2007-2008 - увійшов до партії "Яблуко". Після публікації доказів фактів розкрадання коштів у найбільших російських держкорпораціях став відомим. Заснував "Союз міноритарних акціонерів", вів судові процеси проти "Газпрому", "Роснефти", "Транснефти" і "Газпромнефть", щоб домогтися прозорості та підзвітності компаній пересічним акціонерам.
  • 2010-2012 - заснував проєкт "РосПил" з метою виявлення фактів шахрайства та недобросовісної конкуренції під час державних закупівель, створив Фонд боротьби з корупцією (ФБК), найбільшу незалежну антикорупційну громадську організацію в Росії. У результаті розслідувань організації були створені фільми "Він вам не Димон" та "Палац для Путіна", де розповідається про маєтки Володимира Путіна та Дмитра Медведєва. Тоді ж Навальний сформулював знамените гасло "Єдина Росія" - партія шахраїв і злодіїв" та розпочав кампанію "Голосуй за будь-яку партію, окрім "Єдиної Росії".

З початку 2010-х років Навальний був обвинуваченим, відповідачем і свідком у низці кримінальних, адміністративних, цивільних і арбітражних справ, які міжнародні правозахисні організації вважають політично мотивованими.

Відео дня
  • 2013 - взяв участь у виборах мера Москви, набрав понад 27% голосів, поступившись Сергію Собяніну, представнику від влади.
  • 2014 - підтримав Революцію Гідності в Україні. Олексія та його брата Олега засудили по справі привласнення грошей (начебто) французької компанії Yves Rocher - Олег отримав 3,5 роки колонії, Олексій - умовний термін. 
  • 2016-2017 - Олексій Навальний заявив про намір брати участь у президентських виборах-2018, але ЦВК відмовила в реєстрації через непогашену судимість у ще одній справі - "Кировлеса". 
  • 2017-2018 - продовжує очолювати масовий протестний рух у Росії. 
  • 2020 - був отруєний бойовою отруйною речовиною з групи "Новачок", внаслідок чого впав у кому. Лікування та реабілітацію проходив у Німеччині. Після повернення до Москви був заарештований у справі Yves Rocher.

Отруєння Навального викликало міжнародний і загальноросійський резонанс.

  • 2021 - Симоновський суд Москви замінив Навальному умовний термін 3,5 років у справі Yves Rocher на реальний термін - 2 роки і 8 місяців колонії загального режиму.

Низка міжнародних правозахисних організацій, деякі лідери західних країн і низка російських і зарубіжних ЗМІ визнали ув'язнення Навального політично мотивованим.

  • 2022 - Лефортовський районний суд Москви засудив Навального до 9 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, звинувачуючи в шахрайстві в особливо великому розмірі та неповазі до суду.
  • 2023 - Московський міський суд засудив Олексія ще до 19 років позбавлення волі в колонії особливого режиму - його звинуватили у створенні екстремістської спільноти, фінансуванні екстремістської діяльності, закликах до екстремізму в інтернеті.
  • 16 лютого 2024 року в Росії повідомили, що Навальному, який перебуває у виправній колонії №3 у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу РФ, стало погано після прогулянки, і він втратив свідомість. Лікарі швидкої констатували смерть. 

***

2009 року Олексія Навального газета "Ведомости" визнала "Персоною року", а у 2012 і 2021 роках журнал Time заніс його до рейтингу 100 найвпливовіших людей світу. 

У 2017-му - Олексій у списку 25-ти найвпливовіших людей в інтернеті, цього ж року і 2019-го - Навальний став політиком року за версією "Ведомостей".

Восени 2020 року, за даними дослідницького центру "Ромир", Навальний посів 4-е місце в рейтингу довіри росіян.  

У 2021-му Європейський парламент присудив Навальному премію імені Сахарова, головну нагороду Євросоюзу в галузі прав людини.

У 2022-му - Олексій Навальний номінований на Нобелівську премію миру.

Олексію Навальному 47 років. Говорячи про причину смерті політика, проект "ВЧК-ОГПУ" з посиланням на джерела повідомляють, що у Навального нібито відірвався тромб. 

У Олексія є дружина Юлія і двоє дітей - дочка Даша і син Захар.

Що говорив Навальний про війну в Україні

Не раз говорив Олексій Навальний про Україну і розв'язану Росією війну. За його словами, Путін розв'язав її безглуздими приводами:

...Он отчаянно пытается придать этой войне статус "народной", стремясь сделать своими сообщниками всех граждан России, однако его попытки терпят крах.

Реальними причинами війни політик називав проблеми всередині Росії - як політичні, так і економічні, а також прагнення Путіна за всяку ціну утримати владу і увійти в історію як "цар-завойовник". Кордони України Олексій Навальний вважав визначеними ще в 1991 році:

Мы, Россия, их тоже тогда признали. Эти границы Россия должна признавать и сейчас. Тут нечего обсуждать...

Вас також можуть зацікавити новини: