Літій-іонні акумулятори можуть заряджатися в рази швидше / фото naked-science.ru

Літій-іонна батарея сьогодні знаходить широке застосування в якості джерела енергії для смартфонів, планшетів, ноутбуків, фото - і відеокамер, дрібної побутової техніки і навіть електромобілів.

Але у неї є один істотний недолік: у разі «перезарядки» в структурі літію починають формуватися металеві кристали-дендрити, що може викликати коротке замикання і подальше загоряння, пише Naked Science.

Щоб цього уникнути, виробники техніки розраховують температуру, при якій починається перегрів, і програмують електроніку на автоматичне відключення від мережі. На жаль, точно виміряти «небезпечну» температуру практично неможливо, тому розробникам доводиться встановлювати вкрай низькі межі максимальної швидкості зарядки.

Відео дня

Читайте такожSamsung розробив акумулятори для смартфона, що заряджаються за 12 хвилин
Англійські фізики знайшли вихід із ситуації і продумали цілий спектр методів, які дозволять здійснювати прямий і високоточний моніторинг стану батарей різних форматів і призначення. Суть одного з них полягає у використанні мініатюрних електродів і волоконних бреггівських решіток. Вони поміщаються в акумулятор через спеціально зроблені отвори в захисному шарі, вкритому фторованим етилен-пропіленом, і можуть контактувати з усіма частинами батареї, а також витримувати електричне, хімічне і механічне вплив.

Протестувавши нову технологію, вчені прийшли до несподіваного висновку: наявні сьогодні на ринку літій-іонні акумулятори можуть заряджатися в рази швидше, ніж встановлено за замовчуванням. Вони впевнені, що це відкриття може стати проривом в енергетичній галузі, але для початку пропонують скористатися ним водіям електромобілів.

Правда, один з авторів статті, співробітник університету Таздін Амієцзаєв, не заперечує, що це може скоротити термін служби накопичувачів енергії. «Ми знаємо, що багато автогонщиків були б раді можливості швидкої зарядки в тому випадку, коли їм, наприклад, потрібно проїхати коротку дистанцію, − пише він. − А щоб акумулятор прослужив їм довше, вони повинні будуть час від часу переходити на стандартний режим».

Професор Рохіт Бхагат повідомив, що дослідницька група зараз працює над низкою інших проектів, і незабаром будуть опубліковані ще кілька досліджень про потенціал літій-іонних батарей.