Китайська орбітальна станція «Тяньгун-1» / фото CMSE

Некерована китайська орбітальна станція "Тяньгун-1", найімовірніше, увійде у щільні шари атмосфери і впаде на Землю 31 березня чи 1 квітня.

Про це свідчать нові розрахунки дослідників, передає Republic.

Досі точно ніхто не знає, коли і де впаде на Землю космічна станція. Незважаючи на те, що швидкість станції відома, робити точні прогнози щодо часу падіння важко, оскільки воно залежить в тому числі від щільності окремих верхніх шарів атмосфери, які постійно змінюються.

Відео дня

Передбачити місце падіння ще складніше через тн, що "Тяньгун-1" робить кілька обертів навколо Землі кожну добу, тому навіть різниця у кілька десятків хвилин дає дуже великий розкид координат.

Читайте такожСтало відомо, коли впаде на Землю перша орбітальна станція Китаю

Останні розрахунки незалежної дослідницької організації The Aerospace Corporation показали, що найбільш вірогідним днем падіння станції буде 1 квітня; втім, дослідники допускають похибку плюс-мінус чотири дні.

Найбільш ймовірним місцем падіння, виходячи з поточної орбіти "Тяньгун-1", фахівці назвали невелику область у районі 42-43 градусів північної чи південної широти. У північній півкулі на цій широті розташовані багато великих міст, такі як Нью-Йорк, Барселона, Рим, Сочі, Владивосток.

Нідерландський вчений Марко Лангбрек, який спеціалізується на астероїдах,  дає схожі оцінки часу падіння: за його розрахунками, "Тяньгун-1" увійде в щільні шари атмосфери 31 березня з похибкою плюс-мінус три дні.

Фахівці сходяться на думці, що велика частина "Тяньгун-1" у будь-якому випадку згорить в атмосфері. Тим не менш, якісь окремі частини станції, швидше за все, досягнуть земної поверхні – спостерігачі із Землі зможуть бачити станцію як велику вогняну кулю, яку за розмірами можна порівняти з метеоритом, що впав в околицях Челябінська в 2013 році.

У разі падіння станції на житлові райони це може призвести до десятків людських жертв; в той же час, така вірогідність оцінюється як вкрай незначна через їхню вкрай низьку площу у порівнянні з океаном і незаселеними ділянками суші.

Станція розміром 11 м була запущена в космос ще в 2011 році, за весь час її відвідали шість «тайконавтів», в тому числі перша китайська жінка, яка побувала в космосі.

21 березня 2016 року в китайських ЗМІ з'явилася замітка про те, що зв'язок зі станцією "Тяньгун-1" припинено.