Зниження тиску було незначним і не створювало загрози життю команди МКС / federalspace.ru

Отвір у пристикованому до Міжнародної космічної станції російському космічному кораблі «Союз МС-09» могли просвердлити в космосі, заявив 3 вересня голова «Роскосмосу» Дмитро Рогозін, пояснюючи причини зниження тиску повітря на кораблі.

«Перевіряється версія земна. Але є й інша версія, яку ми не відкидаємо: навмисна дія в космосі. Там кілька спроб впливу свердлом», – сказав Рогозін.

За його словами, вплив був «невпевненою рукою», пише Радіо Свобода.

Відео дня

Читайте такожНа МКС стався витік повітря

Падіння тиску повітря на кораблі зафіксували 30 серпня. Огляд показав, що отвір діаметром близько двох міліметрів розташований у російському сегменті станції. Космонавти використали герметик, щоб його закрити. Зниження тиску було незначним і не створювало загрози життю команди МКС.

Речник «Роскосмосу» 4 вересня заявив агентству ТАСС, що державна комісія має закінчити своє розслідування в середині вересня.

Водночас агентство «РИА Новости» з посиланням на свої джерела пише, що отвір був зроблений на Землі. Співробітник, який його створив, ймовірно, побачив помилку й усунув її спеціальним клеєм. Тому брак не побачили під час перевірки герметичності корабля перед запуском і в перші місяці польоту. За даними агентства, пізніше клей висох і відкрив отвір.

Наразі на МКС перебувають троє американців, двоє росіян та один німець. Частина команди прибула на станцію в березні, частина – у червні.