Наслідки вірусу Зіка / REUTERS

Співробітники Левенского католицького університету в Бельгії розробили нову вакцину проти вірусу Зіка, яка покликана запобігти виникненню мікроцефалії та інших серйозних захворювань у ще не народжених дітей.

Про це повідомляє видання Naked Science з посиланням на журнал Nature.

Відзначається, що вірус Зіка передається від тигрового комара, і в більшості випадків у пацієнта не виявляється майже ніяких симптомів. Однак, коли вагітна жінка заражається вірусом, це може вплинути на розвиток мозку ембріона і призвести до мікроцефалії, коли розмір голови дитини менше звичайного.

Відео дня

Читайте такожВчені вперше заразили вірусом Зіка вагітних мавп

У 2015 і 2016 роках в Латинській Америці було зафіксовано масовий спалах вірусу Зіка. І хоч на даний момент ситуація знаходиться під контролем, вірус як і раніше присутній в Латинській Америці.

Професор Йохан Нейтс і його колеги стверджують, що досягли успіху в цьому питанні, використавши ліки проти жовтої лихоманки. За його словами, вірус жовтої лихоманки тісно пов'язаний з вірусом Зіка і передається через того ж переносника. Вакцина пройшла тести на безпеку і забезпечує довічний захист.

Вчені замінили частину генетичної інформації препарату від жовтої лихоманки відповідним кодом вірусу Зіка. Для створення ліків дослідники використовували особливу технологію, яка дозволяє проводити їх у ферментери. Інша важлива перевага полягає в тому, що вакцина залишається стабільною навіть при високих температурах, що дозволяє використовувати її навіть в найвіддаленіших куточках тропічних і субтропічних районів.

Читайте такожВчені встановили зв'язок між вірусом Зіка і синдромом Гійена-Барре

«Спільно з нашими колегами з Університету Льєжа ми протестували вакцину на вагітних мишах. Спершу самкам вводився препарат, а після того, як ці мишки завагітніли, їх плацента заражалась вірусом Зіка. У ході спостережень ми виявили, що вакциновані матері розвивалися нормально, а вірус не переходив на їх мозок або інші органи», — розповідає вчений.

Фахівці називають ці результати чудовими і вже заявили про намір продовжити розробку препарату, який може бути використаний для швидкої і ефективної вакцинації населення у разі нового спалаху вірусу Зіка.

Як повідомляв УНІАН, вірус Зіка поширений на території 60 країн світу, зокрема на 39 країн Південної, Центральної й Північної Америки. Ще одним ускладненням лихоманки Зіку є синдром Гійена-Барре, який може розвинутися у тих, хто вже перехворів. Інфекція передається комарами роду Aedes, також доведена можливість зараження вірусом Зіка при статевому акті.