REUTERS

Китайські генетики з'ясували, що наслідки епідемії лихоманки Зіка - мікроцефалія у новонароджених - обумовлені одиничної точковою мутацією, яка зробила збудник більш небезпечним для нервової системи плода, пише Science.

Читайте такожНебезпеку поширення вірусу Зіку у світі зберігається - ВООЗ

Збудник лихоманки Зіка був відкритий ще в 1947 році, проте до останнього часу інфекція не була пов'язана з ризиком серйозних ускладнень захворювання. Ситуація різко змінилася в 2015 році, коли епідеміологи спочатку запідозрили, а потім переконливо довели наявність причинно-наслідкового зв'язку між лихоманкою Зіка, перенесеної під час вагітності і народженням дітей, які страждають мікроцефалією.

Відео дня

У зв'язку з різким зростанням кількості випадків мікроцефалії серед новонароджених в країнах Південної і Центральної Америки, уражених епідемією лихоманки Зіка, Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила цю інфекцію загрозою глобального масштабу.

Автори нового дослідження простежили генетичну еволюцію вірусу Зіка у процесі його проникнення з країн Південно-Східної Азії, де він циркулював протягом десятиліть, на острови Французької Полінезії і далі – в Південну Америку. Збудники на островах Тихого океану і, пізніше, на Американському континенті, мали ряд нових мутацій, які відсутні у азіатського віруса Зіка.

Дослідження на культурах людських і мишачих нервових клітин виявили, що одна з цих мутацій – заміна серину аспарагіном у структурному вірусному білку prM, різко підвищувала здатності вірусу інфікувати прогеніторні нервові клітини, що і зробило його надзвичайно небезпечним для плода при інфікуванні матері.

Читайте такожУ США постраждалим від урагану "Харві" районах загрожує нашестя комарів

На думку дослідників, мутація відбулася навесні 2013 року, перед самим початком епідемії лихоманки Зіка у Французькій Полінезії, в ході якої вперше було зафіксовано різке зростання кількості новонароджених з мікроцефалією.

В даний час вірус Зіка поширений на території 60 країн світу, зокрема, у 39 країнах Південної, Центральної й Північної Америки. Ще одним ускладненням лихоманки Зіка є синдром Гійєна-Барре. Інфекція передається комарами роду Aedes, також доведена можливість зараження вірусом Зіка при статевому акті.