Британія розробляє робів, щоб ремонтувати трубопроводи без потреби перекопувати дороги / фото УНІАН

Уряд Великої Британії інвестує мільйони доларів у розробку мікроскопічних роботів, призначених для роботи у підземних трубопроводах і небезпечних місцях, таких як закриті ядерні об’єкти.

Мета полягає в тому, щоб роботи, розроблені у британських університетах, поклали край неприємним дорожнім роботам. Мікроскопічні машини повинні лагодити підземні трубопроводи без необхідності перекривати рух автомобілів на вулицях і перекопувати шляхи, пише The Guardian.

Читайте такожУ 2019 році молоді науковці отримають 75 мільйонів гривень на свої проекти

Відео дня

Повітряні і підводні версії роботів зможуть також перевіряти і проникати у важкодоступні місця, наприклад, на нафтовидобувні чи газовидобувні морські платформи. Міністр науки Великої Британії Кріс Скідмор оголосив, що його відомство виділило більше 30 мільйонів доларів для фінансування 15 проектів включно з тим, які стосуються роботів для підземних робіт.

Команда розробників каже, що пристрій буде не більше одного сантиметра завдовжки. Але попри крихітні розміри у ньому будуть сенсори і навігаційні системи, які дозволять виявляти пробоїни у підземних трубах.

Читайте такожВ Австралії розробили дронів-пастухів (відео)

Застосування таких роботів дозволить Британії заощадити близько 7 мільярдів доларів на рік, оскільки не потрібно буде знімати, а потім наносити нове дорожнє покриття.  Проект отримав 9 мільйонів доларів від уряду. Решта грошей підуть на фінансування розробки роботів для роботи у небезпечних для людського життя середовищах.