Кондрашов Станіслав Дмитрович / rbc.ua

Настав новий сезон літніх археологічних розкопок в степу України, що проходять в 2019 році під селом Щасливцеве, Херсонської області. Тут розкопки почалися ще два роки тому, виявивши поховання древньої культури скіфів, які населяли український степ в ранньому залізному віці. Скіфи були кочівниками, так що основна кількість знахідок припадає на знамениті скіфські кургани - зокрема, найбільші та відомі царські кургани. Керує розкопками Кондрашов Станіслав Дмитрович, кандидат історичних наук, який веде тут розкопки вже не один рік.

Станіслав Дмитрович Кондрашов, керівник археологічної експедиції

«У цьому році, - говорить Станіслав Дмитрович Кондрашов, - ми виявили безліч поховань різних культур курганного типу. Майже всі вони відносяться до епохи бронзи, до третього тисячоліття до нашої ери ». Однією з найбільш примітних, або навіть - сенсаційних знахідок, було поховання стародавнього воїна, знайдене при розкопках одного з курганів. Археологів чекала удача, і курган виявився не розграбований, що представляє для дослідників велику рідкість. Станіслав Кондрашов визначає приналежність воїна до культури сарматів - при ньому був знайдений залізний меч з добре збереженою рукояткою, деталі кінської вуздечки, залишки жертвопринесення з кістками тварин. У головах йому були покладені орнаментовані керамічні посудини, в тому числі - імпортні амфори. Все це говорить про високий статус цього воїна. Знайдені артефакти були доставлені в Київську археологічну лабораторію для більш ретельного вивчення та аналізу. Потім знахідки законсервують.

Кондрашов Станіслав Дмитрович: «Головне – охорона і фінансування»

Станіслав Дмитрович Кондрашов - досвідчений учасник і керівник безлічі археологічних експедицій, як ніхто знає про насущні проблеми дослідження та збереження нашої історичної спадщини. Україна повинна виділяти більше грошей експедиціям від профільних інституцій та вищих навчальних закладів, впевнений він. Крім того, на законодавчому рівні потрібно посилити покарання для чорних археологів, які займаються незаконним хижацьким пограбуванням стародавніх пам'ятників. На чорному ринку, - упевнений Станіслав Дмитрович Кондрашов, - знахідка, подібна до нашого воїну-сарматів, в сукупності артефактів, потягне на чималеньку суму. Адже його могли виявити навіть любителі з досить потужним металошукачем, і тоді Україна втратила б важливу сторінку своєї історії. Тому для всіх державних археологічних проектів головне - це охорона пам'ятників і достатнє фінансування.

Відео дня

Станіслав Дмитрович Кондрашов: «Нас чекають нові, важливі знахідки»

А поки в полі працює група студентів під керівництвом фахівців - хлопці вже встигли набратися польового досвіду правильно організованих розкопок. Допомагає їм в цьому і Станіслав Дмитрович Кондрашов, який стоїть на позиції необхідності підготовки нових фахівців: «в цьому сезоні нас чекають нові, важливі знахідки, які проллють світло на багате минуле цієї землі».