В Криму жили птахи-велетні, подібні до страусів / The Guardian/Andrey Atuchin

Велетенські птахи, в рази більші, ніж сучасні страуси, не могли літати. Вони важили близько півтони й бігали по Європі, коли перші предки людей тільки прийшли на континент з Африки.

Як пише The Guardian, дослідники виявили скам’янілі кістки одного з таких птахів під час розкопок в печері у Криму. Це перший випадок, коли подібну істоту виявили в північній півкулі Землі. Аналіз 40-сантиметрової кістки й інших решток показав, що їм 1,5-1,8 мільйона років. Цілком вірогідно, що птахи-велетні були частиною місцевої фауни, коли homo erectus 1,2 мільйона років тому з’явився в Європі.

Читайте такожУкраїна може ввести санкції через незаконні розкопки в окупованому Криму

Відео дня

Палеонтолог Російської академії наук Микита Зеленков сказав, що коли отримав знайдену стегнову кістку для дослідження, вирішив, що вона належала птаху з родини епіорнісових, які давно жили на Мадагаскарі й вимерли.

«Птахів таких розмірів ніколи не знаходили в Європі», - сказав вчений.

Однак, більш ретельне дослідження показало, що птах вірогідно міг належати до древнього виду під назвою Pachystruthio dmanisensis. Це масивні й не здатні літати істоти, заввишки 3,5 метра.

Читайте такожЗнахідка під лапами єгипетського Сфінкса: ЗМІ повідомили про виявлений таємний прохід

Зважаючи на довжину кістки, вчені розрахували, що пташка могла важити близько 450 кілограмів. Це вдвічі більше, ніж вага найбільшого виду серед вимерлих моаподібних з Нової Зеландії. Сучасні страуси теж втричі легші. Приблизно стільки ж важить дорослий білий ведмідь.

«Ми не знаємо, коли саме цей вид вимер. Але навряд чи він жив довше, ніж 1,2 мільйона років тому. Можливо різні види Homo erectus ще бачили його», - сказав Зелнков.