Hubble зняв вибух зорі Ета Кіля / NASA

Телескоп Hubble зробив видовищне фото, яке розкриває нові деталі космічного вибуху, який відбувається за 7500 світлових років від Землі в подвійній зірковій системі під назвою Ета Кіля.

Цікаво те, що вибух триває з 1838 року, коли астрономи вперше виявили великий спалах у системі. Зараз це явище називають «великим спалахом», - пише Newsweek.

Через нього зіркова система стала другою найбільш яскравою зіркою на небосхилі з 1844 року, поступаючись лише Сіріусу. Втім, останній розміщений в тисячу разів ближче від нашої планети.

Читайте такожВибух наднової зорі міг змусити предків людей ходити на двох ногах

Крім того, Ета Кіля лишається однією з найбільш яскравих зірок в галактиці Чумацький шлях, хоча світло від самого великого спалаху з роками поступово згасало. Нове фото демонструє, що вибух тривав сотні років. Однак, варто зауважити, що Ета Кіля розташована дуже далеко. І світлу зірки потрібні тисячі років, щоб дістатися до нашої планети. Це означає, що людство спостерігає події такими, якими вони були в далекому минулому.

Читайте такожОдна із зірок Чумацького шляху може бути прибульцем з іншої галактики

Точна причина великого спалаху невідома. Однак, вчені знають, що Ета Кіля раніше переживала подібні вибухи, викидаючи значні кількості газу і пилу в регіони навколо. Саме це і видно на новому знімку NASA.