Художнє зображення гіпотетичної планети / Caltech/R. Hurt (IPAC)

Астрономи відкрили дивовижну нову суть «супер-пухких» екзопланет, щільність яких можна порівняти з цукровою ватою. Три планети були відкриті в 2012 році на орбітах навколо зірки Kepler 51, яка схожа на Сонце.

Як пише Newsweek, планети розташовані на відстані 2400 світлових років від Землі. Вони мають найнижчу щільність серед усіх відомих на даний час екзопланет.

«Вони дуже дивні», - сказала Джесіка Ліббі-Робертс з Університету Колорадо, яка очолила проект вивчення властивостей цих космічних тіл.

Відео дня

Коли вчені вперше виявили надзвичайно низьку щільність планет в 2014 році, вони були дуже здивовані результатами. Тепер Ліббі-Робертс і її колеги зробили нові оцінки маси й щільності трьох космічних об’єктів за допомогою телескопа Hubble й незалежно підтвердили їхню «пухку» природу.

Читайте такожМісія "Хеопса": як новий європейський телескоп вивчатиме далекі світи

Три планети мають розміри, подібні до Юпітера. Однак, вони в сотні разів легші. Їхні маси лише в кілька разів більші, ніж у Землі. Команда вчених встановила, що щільність планет менша 0,1 грама на кубічний сантиметр. Фактично це щільність цукрової вати. Вчені допускають, що планети, найвірогідніше, складаються з водню й гелію, які оточує густий туман з метану. Ця атмосфера може бути подібна до атмосфери Титана, одного з супутників Сатурна.

Також астрономи виявили, що планети, схоже, поступово «випаровуються» через надто близьке розташування до своєї зірки. Тож у найближчі мільярди років їхні розміри можуть сильно зменшитися.

Надзвичайно «пухкі» планети – велика рідкість. На сьогодні вчені зафіксували лише 15 таких. Й нічого подібного не існує в нашій Сонячній системі.