Нове дослідження підтвердило, що тиранозаври були незрілі, а не дорослі / Скріншот

Протягом 30 років вчені сперечалися щодо існування в минулому карликового тиранозавра, що наприкінці 90-х став популярним персонажем масової культури.

Про це повідомляє Science alert.

Тиранозавр був двоногим хижаком з масивним черепом, врівноваженим довгим та важким хвостом, з відносно великими й сильними ногами.

Відео дня

Читайте такожВчені знайшли найдавніших вошей, які жили на динозаврах

У 1988 році науковці припустили, що виставлений у музеї Клівленда зразок 1942 року міг бути першим представником невеликого виду Nanotyrannus. Вже у 2001-му інша група палеонтологів знайшла майже повний скелет маленького тиранозавра поблизу Монтани, класифікувавши його як молодого тиранозавра.

Проте деякі з науковців наполягали, що віднайдені рештки істот належали виду Nanotyrannus. Свою думку вчені будували навколо схожої морфології черепа й кісток, що відрізнялися від дорослих особин.

Але в опублікованому в середу дослідженні науковці Оклахомського університету провели мікроскопічний аналіз зразків сідничних кісток обох виявлених «карликових» тиранозаврів. Аналіз підтвердив, що особини були незрілими, а не дорослими. При цьому саме існування Nanotyrannus було малоймовірним.

Розмір отворів судин показав, що два динозаври все ще перебували у фазі швидкого росту на момент смерті. Якби вони були дорослими, ця васкуляризація була б менш помітною.

Команда вчених також змогла підрахувати кільця росту в кістах тварин, так само, як це роблять з визначенням віку у дерев.

Як повідомляв УНІАН, вчені виявили на гірському хребті Середній Атлас в Марокко останки найдавнішого динозавра. За даними палеонтологів, стегозавр, якому належать ці останки, жив на Землі 168 мільйонів років тому.