REUTERS

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення, експерта в галузі кіберзахисту – компанії ESET дали поради, як безпечно використовувати відкриті мережі Wi-Fi в громадських місцях, щоб уникнути передачі своїх даних зловмисникам.

Відповідна інформація опублікована на сайті компанії.

«У кафе або в поїзді — користувачі скрізь прагнуть якомога швидше підключитися до безкоштовного Wi-Fi, не завжди замислюючись, наскільки це безпечно. Саме тому спеціалісти ESET підготували поради, які допоможуть безпечно використовувати публічні мережі», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожIT-фахівці ESET дали рекомендації, як повністю видалити дані з комп'ютерів і смартфонів перед їхнім продажем

Так, за даними компанії ESET, перед підключенням до тієї чи іншої мережі необхідно перевірити її легітимність. Для цього достатньо запитати у працівників закладу (кафе, ресторану, магазину, музею тощо) правильну назву мережі Wi-Fi та пароль. IT-фахівці попереджають, що зловмисники можуть створювати фейкові мережі, назви яких будуть дуже схожими на легітимні, і, таким чином, перехоплювати дані користувачів, що підключаються до них.

«Будьте особливо обережні, якщо відкритий Wi-Fi не захищений протоколом WPA, WPA2 або WPA3, оскільки таке з'єднання не буде шифруватися, і зловмисники зможуть легко отримати доступ до вашої конфіденційної інформації. Перевірити тип протоколу шифрування можна у властивостях мережі», - повідомляється на сайті ESET.

Згідно з повідомленням, для уникнення ризиків також необхідно стежити, щоб всі відвідувані веб-сторінки використовували протокол https. Наявність веб-сайту або конкретної сторінки дійсного цифрового сертифіката та сучасного шифрування SSL/TLS значно знижує ймовірність атак на пристрій користувача.

Також IT-спеціалісти ESET рекомендують регулярно оновлювати веб-браузер, програми та антивірусне рішення на всіх пристроях.

«Завдяки встановленню оновлень ви будете отримувати останні виправлення та вдосконалення системи безпеки для більш ефективного захисту пристрою», - пояснюють у компанії.

У разі підключення до відкритої мережі спеціалісти ESET радять користувачам не використовувати трафік для перегляду електронної пошти, входу до облікових записів, здійснення операцій в онлайн-банкінгу, відправлення документів або будь-яких інших конфіденційних даних.

Необхідно переконатися, що пристрій настроєно на вибір мережі Wi-Fi вручну, а не на автоматичне підключення, щоб ноутбук, планшет або смартфон не могли самостійно підключатися до будь-якої доступної мережі поблизу. Після використання відкритої точки Wi-Fi, за словами IT-фахівців ESET, варто використовувати функцію «Забути мережу».

Також IT-експерти рекомендують при вході у відкриті мережі використовувати віртуальну приватну мережу (VPN). Цей інструмент здійснює шифрування зв'язку, щоб зловмисники не могли перехопити та прочитати електронні листи, викрасти конфіденційну інформацію або відстежити дії. Серед інших популярних сервісів шифрування варто виділити Tor і DoNotTrack.

Крім іншого, в компанії ESET радять для всіх облікових записів, де це можливо, увімкнути двофакторну ідентифікацію, й завжди завершувати активні сеанси. А після виконання всіх необхідних дій при підключенні до відкритого Wi-Fi варто вимикати з'єднання з мережею.

«Чим довше ви будете підключені до відкритої мережі, тим більше ймовірність того, що кіберзлочинці будуть намагатися отримати доступ до ваших даних», - підсумували IT-фахівці.

Як повідомляв УНІАН, за даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тис. нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET – провідний розробник рішень в галузі комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена у понад 180 країнах світу.