Американские ученые впервые вырастили человеческие легкие в лабораторных условиях / REUTERS

Американським вченим з Університету штату Техас вперше вдалося вироститив лабораторних умовах людські легені. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на місцеві ЗМІ.

За їх даними, для експериментів, які проводилися в місті Галвестон (штат Техас), дослідники використовували пошкоджені і непридатні для трансплантації легені двох дітей, які загинули в результаті нещасного випадку. Один з органів вони обробили таким чином, що від нього залишився лише "кістяк" зі сполучної тканини. На нього було нанесено клітинний матеріал з других легенів. Далі експериментальний зразок помістили в живильний розчин. Приблизно через місяць вчені зафіксували, що клітини почали розмножуватися, і незабаром орган виріс до нормальних розмірів. Після цього, експеримент був проведений повторно.

Читайте такожЗі стовбурових клітин людини вперше виростили тканину легень

Відео дня

"Нам знадобився рік, аби впевнитися, що ми все зробили правильно, - підкреслила один з дослідників Джоан Ніколс. - Це просто неймовірно. Все це було лише науковою фантастикою, а тепер стало науковим фактом". На її думку, вирощені подібним чином легені можна буде використовувати для трансплантації вже приблизно через 12 років. "Мої студенти будуть робити це", - впевнена дослідниця.

Штучно вирощені легені виглядають майже як справжні, тільки трохи м'якіші та відрізняються насиченим рожевим кольором. Планується, що в найближчі два роки вчені спробують пересадити їх свиням. Як відзначають дослідники, даний метод вирощування органів був розроблений в 2010 році і відпрацьовувався спочатку на легенях щурів.