У сузір'ї Вітрила на відстані близько 3000 світлових років від нас астрономи виявили незвичайну космічну систему - планетарну туманність у формі метелика.

Об'єкт назвали NGC 2899, і це скупчення газів привернуло увагу вчених своєю незвичайною формою. А саме — схожістю з «симетричною структурою, красивими кольорами і хитромудрими візерунками метелика», передает НВ.

«Метелика» засікли представники Європейської Південної Обсерваторії за допомогою групи телескопів Very Large Telescope, яка розташована у Чилі.

Відео дня

Читайте такожТелескоп Hubble зробив фото галактики "з вати"

Автори відкриття заявили, що це доволі рідкісна знахідка, оскільки тільки 10% -20% схожих туманностей мають таку біполярну структуру. Як правило, такі об'єкти складаються з двох центральних зірок, які відповідають за подібну симетрію.

Попри свою назву, туманність NGC 2899 не має відношення до планет. Просто творцеві цього терміна здавалося, що планетарні туманності нагадують планети-газові гіганти.

Насправді ж вони з’являються у кінці життя величезної зірки, коли її паливо закінчується, і зовнішні шари перетворюються на величезну газову оболонку.

Мертва зірка — білий карлик — залишається у самому центрі цієї туманності.

Нагадаємо, раніше вчені з допомогою телескопа Hubble отримали знімок ESO 495-21 - крихітної галактики з "великим серцем". Галактика займає всього три тисячі світлових років в поперечнику, але активно виробляє нові зірки.