Фабрика ботів Росії - Facebook видалив російських ботів: що відомо / REUTERS

Компанія Facebook видалила низку ботоферм, які координувалися Росією.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби соцмережі.

Три окремі мережі видалені з Facebook за порушення політики проти іноземного чи державного втручання. Загалом, були заблоковані 214 «користувачів», 35 сторінок, 18 груп і 34 акаунти Instagram.

Відео дня

«Хоча люди, які стояли за цією спецоперацією, й намагалися приховати свої особи і координацію, наше розслідування зв’язує ці кластери з російськими військовими, зокрема зі службою військової розвідки», – йдеться у повідомленні.

Люди використовували фальшиві облікові записи, щоб ввести користувачів в оману щодо того, хто вони та що вони роблять.

Читайте такожУ роботі месенджера Telegram стався збій

Робота спільнот у Facebook була направлена на багато країн світу й мала обмежену кількість підписників на момент блокування.

Російські боти у Facebook: як це працює

  • Більшість ботів зосереджувалася на створенні фіктивних або начебто незалежних ЗМІ, персонажів для залучення користувачів і поширення брехливого контенту. Крім того, користувачів заманювали на фейк-сайти, які теж були частиною спецоперації.
  • Боти спілкувалися російською, англійською та українською, а їхня робота була направлена насамперед на Сирію та Україну, трохи менше – на Туреччину, Японію, Вірменію, Грузію, Білорусь та Молдову. Невелика частина «спеціалізувалася» на Британії й США.
  • Часто боти публікували свіжі новини, зокрема про війну в Сирії, внутрішню політику Туреччини, геополітичні проблеми в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, НАТО, війні в Україні й політику в країнах Балтії, Україні та Білорусі.