Вчені наблизилися до можливого прориву в лікуванні коронавірусу / REUTERS

Дослідники Пастерівського інституту Кореї провели скринінг 48 відомих препаратів на предмет ймовірної користі щодо лікування коронавірусної інфекції. Дослідження показало, що два препарати ефективні проти Covid-19 — принаймні, на клітинній культурі.

Читайте такожМОЗ дозволив клінічні випробування вітчизняного препарату від COVID-19

Як повідомляє Naked Science, результати дослідження опубліковані в журналі Antimicrobial Agents and Chemotherapy Американського товариства мікробіології.

Відео дня

Автори перевірили препарати на стандартній моделі клітинної лінії, виділеної з клітин нирки африканської зеленої мавпи, які зазвичай використовуються для вирощування вірусів для виробництва вакцин.

Антигельмінтний препарат під назвою ніклозамід, за словами вчених, продемонстрував «дуже сильну противірусну активність проти SARS-CoV-2. Автори пишуть, що його широкоспекторний противірусний ефект добре документований в літературі, включаючи ефективність проти SARS та MERS — найближчих «родичів» нового коронавірусу.

Недоліком ніклозаміду є низька абсорбція, яка зменшує силу дії препарату, бо до тканин-мішеней доходить мала частина дози; а підвищення дозування збільшує токсичність. Згідно зі звітом учених, слід шукати способи ефективної доставки необхідних доз ліків до клітин-мішеней.

Другий препарат з дослідження — інгаляційний кортикостероїд циклесонід, що використовується для лікування астми та алергічного риніту, — попри істотно нижчу противірусну активність також продемонстрував багатообіцяючі результати проти SARS-CoV-2.

Протизапальна активність циклесоніду може грати вирішальну роль в ослабленні або запобіганні цитокінового шторму — надлишкової імунної запальної реакції, яка часто стає причиною смерті пацієнтів з Covid-19.

Раніше повідомлялося, що вчені з Ізраїлю виявили антитіла, які активно борються з коронавірусною інфекцією в організмі людини і можуть бути застосовані для створення вакцини.

Читайте також: