Шимпанзе навчилися лікувати один одного / фото flickr.com/photos/nailman

Дослідники стали свідками кількох випадків, коли шимпанзе ловлять комах і наносять їх на рани - і не тільки свої.

Про це повідомляє CNN.

Вчені неодноразово помічали таку поведінку в спільноті з 45 шимпанзе в Національному парку в Габоні в рамках проекту Ozouga Chimpanzee.

Відео дня

Відомо, що ведмеді, слони і навіть бджоли займаються самолікуванням від паразитів і хвороб. Але ось випадків, коли тварина накладає ліки на рану іншої, раніше ніколи не спостерігалося. 

Читайте такожВчені знайшли мавп, які використовують знаряддя праці тисячі років

Спочатку відкриття було зроблено, коли волонтерка проекту спостерігала за взаємодією матері-шимпанзе Сьюзі та її сина Сі у 2019 році. У Сі була травмована ступня, і Сьюзі, схоже, лікувала її. Через деякий час ситуація повторилася.

Протягом року дослідники уважно спостерігали і знімали на відео всіх шимпанзе з ознаками травм. 

Вони зафіксували, як 22 шимпанзе прикладали комах до власних ран. Команда каталогізувала 76 випадків лікування ран, зокрема, як допомогу іншим особинам, за 15 місяців - з листопада 2019 року по лютий 2021 року.

При цьому тварини використовували перетертих спійманих в повітрі комах. Дослідники хочуть ідентифікувати цих комах, щоб побачити, чи мають вони будь-які фармацевтичні властивості.

Примітно, що таку допомогу шимпанзе надавали і неспорідненим особинам зі своєї групи. 

Турбота про інших - це просоціальна поведінка, спрямована на допомогу іншим. Це нечасто спостерігається у тварин, зауважують дослідники.  

Згідно з новим дослідженням, така поведінка може бути ознакою того, що шимпанзе можуть проявляти щось на зразок емпатії у людей.

Вас також можуть зацікавити новини: