Ілюстрація / REUTERS

Дивну, схожу на гель речовину на поверхні Місяця знайшов китайський місяцехід "Юйту-2". Тепер вчені визначили, що це таке.

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що субстанція блискучого темно-зеленого кольору була виявлена на темному боці супутника Землі в липні минулого року. Першим її помітив Ю Тіані, який працює в команді операторів місяцехода. Він помітив речовину на краю ударного кратера й звернув на неї увагу вчених місії. А ті в свою чергу змінили маршрут апарата, щоб можна було більш детально дослідити дивну знахідку.

Читайте такожКитай зібрався запустити телескоп для пошуку позаземного життя

Відео дня

Лише тепер китайські вчені опублікували свій аналіз желеподібної речовини в журналі Earth and Planetary Science Letters. В них команда на чолі з Шен Гоу з Китайської академії наук в Пекіні вказала, що гель був виявлений в кратері Фон Карман.  Це великий ударний кратер, розташований в південній півкулі Місяця на зворотному боці супутника. Він лежить в межах ще більшого кратера під назвою Басейн Південний полюс, глибина якого становить близько 8 кілометрів, а діаметр - 2,5 тисячі кілометрів.

Шматок гелю мав розміри 50 на 15 сантиметрів. Він нагадував розплавлену брекчію - породу, яка формується під певним впливом. Зразки такої породи привезли на Землю астронавти місій "Аполлон".

"Темно-зелений колір й блиск, які було видно на зображеннях Pancam, можуть бути ознаками вірогідного вмісту скла", - зауважили китайські вчені.

"Скло в місячному реголіті зазвичай походить від розплавлення пород під впливом або через виверження вулканів", - пояснили вони.

Читайте такожCNN: Політ "Аполлона 8" врятував 1968 рік, чи врятує нова місія 2020-й?

Оскільки вулканічна активність в регіоні припинилася три мільярди років тому, вчені вважають, що ця версія навряд чи може пояснити появу дивної зеленої речовини. На їхню думку, вона утворилася в результаті реакції після змішання мінералів. Головною складовою гелю був плагіоклаз, який грає роль ключового компоненту кори Землі і Місяця. Він також містить в собі залізо-магнієві силікатні мінерали, олівін й піроксени.

За словами китайських вчених, гель був сумішшю речових з різних джерел включно з виверженою породою з кратера Фінсен, розташованого на північний схід від Фон Кармана. Також в гелі є мінерал з кратера Алдер.

Автори аналізу зауважили, що шматок більший, ніж можна було б очікувати. Це може означати, що він утворився не там, де його знайшли. Вірогідно, він формувався в ході різних подій й був "викинутий" в кратер.

Місяцехід "Юйту-2" входить в склад місії "Чан'е-4", яка приземлилася на зворотному боці Місяця в 2019 році. В грудні апарат встановив рекорд як станція, яка найдовше працює на поверхні супутника Землі.