Венедіктова відкрила Міжнародний форум з кібербезпеки / Фото: Ірина Венедіктова /Facebook

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова відкрила Міжнародний форум з кібербезпеки, який триватиме 18-19 листопада в Києві. Під час свого виступу вона анонсувала створення платформи спільних дій для протидії кіберзлочинам.

Про це Венедіктова повідомила у Facebook.

За словами генпрокурорки, форум зібрав експертів з різних куточків світу задля того, щоб зробити цифровий світ безпечним.

Відео дня

"Міжнародний форум кібербезпеки об’єднав наших європейських колег, фахівців із Японії, Аргентини, Марокко та представників українських правоохоронних та державних органів", - зауважила Венедіктова.

Читайте такожДослідження ESET: кіберзлочинці атакують державні та новинні сайтиГенпрокурорка зазначила, що кібернапади у світі здійснюються кожні півхвилини. У середньому щодня здійснюється понад 2000 кіберзлочинів. Оскільки кібератаки стають все більш інтелектуальними, небезпечними та не мають географічних кордонів, реакція на них має бути блискавична, законна і сувора.

"За останній рік втричі збільшилась кількість запитів наших закордонних колег про міжнародну правову допомогу саме у сфері протидії кіберзлочинам. Ми спільно із правоохоронцями США, ФРН, Південної Кореї, Франції та інших країн провели ряд успішний спецоперацій, в ході яких припинено діяльність надпотужних кіберугруповань. Це і операція "Emotet" щодо групи злочинців-хакерів, яка за допомогою найпоширенішого у світі шкідливого програмного забезпечення завдала загального збитку фізичним та юридичним особам на 2,5 мільярди доларів США. І знешкодження кіберугруповання, яке здійснювало атаки вірусом-шифрувальником "CLOP" на сервери американських та корейських компаній.  Збитки від протиправних дій становлять понад 500 млн доларів США", - повідомила генпрокурорка.

Венедіктова також нагадала, що нещодавно вперше в історії України відбувся процес передачі німецьким компетентним органам автомобілів еліт-класу, вартістю понад 1 млн євро, які є доказами в справі щодо міжнародної шахрайської схеми. 

Генпрокурорка впевнена, що у глобальному масштабі без скоординованих дій компетентних органів між собою ефективна протидія та розслідування злочинів цієї категорії не будуть результативними. Проте Офіс генпрокурора розвивається у напрямку розслідування кіберзлочинів. Відтак, у відомстві запровадили нову кіберспеціалізацію прокурорів та створили відповідний підрозділ, а Департамент міжнародно-правового співробітництва активно співпрацює з іноземними колегами.

Українські ІТ-фахівці користуються повагою і попитом на міжнародному ринку, однак Україна наразі стала й одним зі світових хабів кіберзлочинності. Наша мета, щоби нові технології змінювали життя на краще, а не давали ширші можливості для зловживань, правопорушень і шахрайств. Я сподіваюся, що наш Міжнародний форум із кібербезпеки та платформа дій, яку ми на ньому створимо дозволить нам спрямувати синергію наших зусиль на подолання безпекових викликів у цифровій сфері, - підсумувала Венедіктова.

Міжнародний форум з кібербезпеки триватиме 18-19 листопада в Києві. Подію ініціював Офісу генерального прокурора задля створення платформи активного діалогу та взаємодії для подолання викликів цифрового світу.

Захід об’єднав понад 80 експертів з понад 20 країн світу. Вони зустрілися для обміну найкращими практиками у цій сфері та напрацювання спільних рішень щодо протидії кіберзлочинам і ефективного їх розслідування. 

Як повідомляв УНІАН, в МВС визнали, що в Україні за останні 5 років кількість кіберзлочинів зросла у два з половиною рази. За оцінками провідного дослідження кібербезпеки Cybersecurity Ventures, до 2021 року глобальні збитки від кіберзлочинів сягнуть майже 6 трлн доларів США на рік. В цілому у світі кіберзлочини зростають на 30-40% на рік.

Вас також можуть зацікавити новини: